Zo nodig je vogels uit om een nestje te bouwen in je tuin
Word je graag wakker gefloten voor het ultieme buitengevoel of wil je vogels een handje helpen? Dit is dé tijd van het jaar om vogels naar je tuin te lokken om daar hun nestje te bouwen. Hoe doe je dat?
Vogels zijn op zoek naar een nestelplekje voor dit jaar. Holletjes en gaten in bomen, gebouwen of nestkastjes zijn een veilige haven, maar ook een stekelige boom of een struik zorgt voor beschutting, zegt de Vogelbescherming. Niet alleen de plek is van belang, vogels kijken ook naar de omgeving van hun nest. Zijn er genoeg rustplekken en is er voldoende voedsel te vinden? Hierbij kun je de vogels een handje helpen.
Mi casa es su casa
Door een nestkastje op te hangen, bied je de vogels de bescherming waar ze naar verlangen. Zelfs als je niet zoveel beplanting hebt, kun je dus vogels naar je tuin lokken. Daarnaast willen ook vogels graag een buurtsuper, dus zorg voor bloemen en struiken. Deze planten leveren namelijk insecten, zaden en bessen om van te snoepen en ze bieden bescherming tegen dieren die vogels juist als hapje zien. Tot slot kun je ze over de streep trekken met een ruim aanbod van geschikte materialen om het nest te bouwen of te bekleden.
Nestmateriaal
Terwijl onze woningbouw moeizaam verloopt, is deze voor de vogels in volle gang. Je kunt ze daarbij helpen. Voor de bouw van een nest gebruiken vogels vooral takjes, bladeren, snoeiafval, lange dennennaalden en modder. Zolang het biologisch afbreekbaar is en geen giftige stoffen bevat zoals plastic of synthetische stoffen, kan een vogel het gebruiken. Sta je op het punt om tuinafval na de voorjaarschoonmaak in de kliko te gooien? Laat dan wat liggen voor de vogels.
Ook vogels willen in een warm en knus plekje thuiskomen na een lange dag eten zoeken. Benieuwd welk materiaal je voor ze neer kunt leggen? Een handig overzicht:
- Wol, katoen of linnen, plukken, draadjes of lapjes. Knip het in korte stukjes, zodat de jongen er niet in verstrikt raken
- Hooi of stro
- Donsveertjes
- Haren van huisdieren, zoals konijnen, cavia’s, pony’s, schapen, etc. Let op: geef nóóit haren van huisdieren (vaak honden en katten) die zijn behandeld met een anti-vlooienmiddel
- Mos
Het is trouwens een fabeltje dat vogels hun jongen verstoten of niet terugkomen als je ze hebt aangeraakt, meldt Quest. Dit betekent natuurlijk niet dat je de jongen moet aanraken. Laat ze vooral met rust. Maar vogels hebben een slecht reukvermogen en ruiken niet dat iets of iemand bij hun jongen is geweest. Mocht je een jong op de grond vinden, dan moet je deze volgens de Vogelbescherming vooral laten zitten. Meestal zijn de oudervogels in de buurt op zoek naar voedsel en komen ze pas tevoorschijn om hun jongen op de grond te voeren wanneer jij uit het zicht bent.