Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Buiten eten? Zó houd je mierenkolonies buiten de deur

mieren-buiten-de-deur.jpg

De temperatuur stijgt, dus heel Nederland gaat weer aan de barbecue. Want wat is er leuker dan lekker samen eten in de buitenlucht? Een klein nadeel: door het lekkers dat we mee naar buiten nemen, brengen we andere zaken juist mee naar binnen. Mieren bijvoorbeeld.

Op alle continenten, afgezien van Antarctica, wonen mieren. Mieren hebben een eigen taak: als verkenner, voedselverzamelaar, nestonderhouder, kinderverzorger en soldaat. Klinkt natuurlijk reuze schattig, maar deze beestjes kunnen voor een hoop overlast zorgen. Ze verspreiden bladluizen en zijn drager van allerlei bacteriën. Daarom is het beter ze zo ver mogelijk bij je voordeur vandaan te houden.

Voorkomen

Sta je op het punt je halve keukenvoorraad naar buiten te slepen voor de barbecue? Maak dan eerst de tuintafel en het terras goed schoon. Dek alle etenswaar goed af en houd de verpakkingen zo veel mogelijk dicht. Vergeet niet je aanrecht goed schoon te maken. Mieren zijn dol op zoetigheid: een klein likje jam op het aanrecht is voldoende om ze naar binnen te lokken. Zorg er ook voor dat er geen tuinafval in de tuin zwerft; mieren houden van oud hout en rottende bladeren.

Natuurlijke afschrikkers

Wil je zeker weten dat de beestjes niet stiekem je huis in marcheren terwijl je lekker buiten zit te eten? Leg dan een stuk koperdraad bij de deur. Mieren kunnen niet tegen koper en ze zullen er dan ook niet overheen lopen. Daarnaast kun je hun looproute blokkeren met talkpoeder. Ook zijn er planten waar ze een uitgesproken hekel aan hebben. Sterk geurende salie, rozemarijn, bieslook, basilicum, munt of oregano wil nog weleens helpen om mieren op afstand te houden. Zijn ze al in aantocht? Meng de genoemde kruiden dan met een klein beetje water of strooi ze direct op de mierenroute om de kolonie te verjagen.

Grof geschut

Ziet het echt zwart van de mieren? Dan kun je maar beter zwaarder geschut inzetten. Kokend water in de in- en uitgangen van het mierennest gieten is vaak behoorlijk effectief. Een lokpotje met een mengsel van gist (of bakpoeder) en zoetigheid werkt ook. Wil je het liever diervriendelijker aanpakken? Plaats dan een bloempot met tuinaarde boven op de mierenhoop. De mieren zullen hun nieuwe eitjes in de bloempot leggen en ernaartoe verhuizen. Haal daarna simpelweg de bloempot weg en je bent van de mieren af.

Lees ook
Zen worden? Ontdek deze rustgevende yogaplanten

Bron| gezondheidsnet.nl
Beeld| iStock

Ook interessant