Margriet logo
Rustige hond met de ogen dicht Beeld Getty Images/amana images RF
Beeld Getty Images/amana images RF

PREMIUM

Zo maak jij van jouw hond een echte ‘chill hond’

Wij mensen zijn een kei in het benoemen van gedrag dat we niet willen zien bij onze honden. Niet tegen bezoek springen, niet blaffen aan het raam, niet blaffen in de tuin en ga zo maar door. We benoemen dus vaak wat de hond niet mag doen en geven zelfs een correctie voor het niet gewenste gedrag.

Nadieh Cuijten, gediplomeerd gedragstherapeute voor honden vertelt wat je kunt doen om van je hond een ‘chill hond’ te maken.

Herhaling van gedrag

Zoals we weten, ook vanuit de wetenschap gezien, zal gedrag dat beloond wordt, gedrag zijn dat herhaald wordt. Het blaffen in de tuin kan bijvoorbeeld belonend zijn. Het geeft een goed gevoel, of het levert iets voor je hond op. Een voorbeeld: de hond blaft tegen mensen die je tuin passeren. Die mensen lopen uiteindelijk allemaal door, dus wat denkt je hond? ‘Hey, het werkt, missie volbracht, de mensen heb ik weggejaagd’. Dit werkt dan dus belonend. Je hond zal dit kunstje de volgende keer waarschijnlijk weer herhalen. Nog een voorbeeld: de hond springt tegen jou op voor aandacht. Jij zegt vervolgens luidkeels: ‘foei’ of ‘nee’. Hiermee geef je de hond aandacht, omdat negatieve aandacht ook aandacht is. De hond krijgt dus wat hij zoekt. Dit gedrag zal zich waarschijnlijk weer gaan herhalen.

Je hond belonen

Als gedrag dat beloond wordt, zich zal herhalen; waarom dan niet kalm en rustig gedrag belonen? Draai je focus eens om en concentreer je op wat je wel heel graag wil zien van je hond. Ligt je hond te chillen in de tuin? Gooi dan eens een snoepje, net voor de neus van je hond. Herhaal dit net zo vaak, zodat je hond de link gaat leggen tussen het rustige gedrag en het krijgen van lekkers. Rustig liggen levert nu dus iets fijns op. Op deze manier helpen wij de hond om beter te leren ontspannen. We belonen dit gedrag nu, en zoals je nu weet, alles dat je beloont zal zich gaan herhalen. Zie je gewenst gedrag? Beloon je hond daarvoor.

Oefening baart kunst

Vooral wanneer het lekkerder weer is buiten, is dat een mooi moment om te starten met het belonen van chill gedrag in de tuin. Maar doe het ook gewoon als je hond lekker zijn eigen plan trekt en gaat chillen wanneer er bezoek is. Oefening baart kunst. Je wil de beloning het liefst naar hem toe rollen of gooien als hij niet ziet dat jij het doet. Zo valt er plots een magisch snoepje uit de lucht als je hond aan het chillen is. Ik kan je vertellen, dat smaakt zeker naar meer!

Over Nadieh Cuijten

Nadieh Cuijten, Van hakjes tot Poepzakjes Beeld Nadieh Cuijten
Beeld Nadieh Cuijten

Nadieh Cuijten is auteur van ‘Je Hond Beter Begrijpen’ en gediplomeerd gedragstherapeute voor honden die werkt onder de naam van Hakjes tot Poepzakjes. Ze helpt je om de taal van jouw trouwe viervoeter te begrijpen met haar holistische benadering. Je kunt haar volgen op Instagram.

Nadieh CuijtenGetty Images/amana images RF

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden