Margriet logo
null Beeld

Zo maak je volgens wetenschappers het beste een moeilijke keuze

Sta jij minutenlang te twijfelen tussen twee soorten groenten in de supermarkt en kun je écht niet beslissen welke kleur broek je deze keer moet kopen? Dan heb je vast vaak last van keuzestress. Gelukkig hebben wetenschappers nu onderzocht hoe je het beste een moeilijke keuze kunt maken.

We hebben op veel momenten in ons leven steeds meer opties en moeten daarom steeds meer keuzes maken. Daar willen onderzoekers van een Zwitserse universiteit ons mee helpen.

Ogen volgen

Tijdens het onderzoek kregen deelnemers vragen met drie of vier antwoorden voor hun neus. Door de ogen van de deelnemers te volgen met een speciale camera, konden de onderzoekers zien op welke opties de deelnemers vooral gefocust waren tijdens het maken van een moeilijke keuze. Terwijl vooraf verwacht werd dat mensen naar alle opties evenveel zouden kijken, was het juist opvallend dat de ogen van de deelnemers eigenlijk maar op twee van de opties tegelijk kunnen focussen.

Tegenstrijdige keuzes

Dat focussen van de ogen op twee verschillende opties, zorgt ook voor tegenstrijdigheden in het maken van keuzes. In het onderzoek kreeg iemand bijvoorbeeld de keuze uit een kipgerecht en een gerecht met pasta, en koos dan voor de kip. Toen er een derde optie bijgegeven werd, namelijk salade, koos de deelnemer ineens voor pasta. Dit is waarschijnlijk omdat de ogen dan meer gefocust zijn op de salade en pasta, dan op het gerecht met kip. Door alle opties tot het einde open te laten, zou het zo kunnen zijn dat je toch iets kiest wat je eigenlijk niet wilde kiezen.

Twee opties

Als je dus een keuze moet maken tussen bijvoorbeeld vier opties, kun je het beste direct twee opties wegstrepen in plaats van die nog tot het einde in overweging nemen. Kijk kort naar al je opties, en kies direct de twee die je het meest aanspreken. Dit maakt het sneller én een stuk makkelijker om een keuze te maken. Het is makkelijker om de slechtste twee opties van de vier te kiezen, en dan een beslissing te maken uit de overige twee opties. Zo wordt het maken van een moeilijke keuze ineens een heel stuk makkelijker.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Science Daily

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden