Margriet logo
null Beeld sanne tulp, living4media, getty images
Beeld sanne tulp, living4media, getty images

Zo maak je het binnen lekker behaaglijk - ook op koude winterdagen

Heerlijk, zo’n echte winter. En fijn, als er weer eens sneeuw valt. Daarna doe je je voordeur open en… voel je de frisse koude lucht. Met deze tips zit je er binnen in elk geval lekker warmpjes bij.

Kachels en haarden

De een is er dol op, de ander kan er absoluut niet tegen: knisperend houtvuur. Met name de rook en de fijnstof in de lucht zijn reden voor discussie of het stoken van houtkachels en open haarden verboden zou moeten worden. Tot nu toe heeft het vooral geleid tot strengere voorwaarden bij de verkoop van nieuwe houtkachels en haarden en lijkt een verbod vooralsnog van de baan.

Verstandig stoken zou misschien ook een oplossing kunnen zijn. Dat betekent onder meer stoken bij het juiste weer. Niet bij mist of windstilte, omdat rook dan langer blijft hangen. Als je je aanmeldt voor het stookalert van het RIVM (op ) krijg je een melding als de luchtkwaliteit en de weersomstandigheden slecht zijn. Handig.

Zwitserse methode

Stoken met het juiste hout scheelt ook enorm. Door alleen te stoken met schoon, onbewerkt, droog hout met een keurmerk beperk je de uitstoot. Gebruik geen papier en karton, want dat is juist weer extra schadelijk.Tot slot maakt het uit hóé je stookt. Ken je de ‘Zwitserse methode’? Daarbij begin je met dikke blokken onderin, stapel je het hout kruislings op elkaar en eindig je met dunne houtjes en een aanmaakblokje ertussen en erbovenop. Je steekt het vuur vervolgens van bovenaf aan. Het is een energiezuinige manier die leidt tot een schonere verbranding met minder rook en snellere ontvlamming.

null Beeld

Gordijnen dicht

Met isolatieglas bespaar je natuurlijk op je energiekosten, maar soms kan dat niet, bijvoorbeeld in monumentenpanden. Toch kun je ook dan best wat doen aan de kou van de ramen. Namelijk met isolerende gordijnen. Gevoerde gordijnen of zware fluwelen gordijnen zorgen er bijvoorbeeld al voor dat het behaaglijk blijft in huis, maar speciale gordijnen met een aluminium coating of plisségordijnen met luchtkamers én die coating werken nog beter. Tenzij je ze voor de verwarming hangt, want dan blijft alle warmte achter het gordijn hangen.

3x Slim en snel een warm huis

 1. Buitenlucht is vaak droger dan de lucht binnen, terwijl drogere lucht makkelijker te verwarmen is. Luchten is dus dé truc om je huis sneller warm te krijgen.
 2. Het werkt écht en is nog knus ook: steek een paar kaarsen aan.
 3. Bestaat je huis uit meerdere verdiepingen? Houd de tussendeur dan dicht. Zo stijgt de warmte niet omhoog het trapgat in.

Isoleren levert wat op

Een slecht geïsoleerd huis kan tot wel € 1.400 per jaar extra aan energie kosten. Het is dus zeker de moeite waard om te kijken hoe je je huis beter kunt isoleren. Bij isoleren kun je denken aan het vervangen van enkel glas door HR++-glas. Maar ook aan spouwmuur-, vloer- en dakisolatie. Om je te stimuleren om deze maatregelen te nemen betaalt de overheid graag mee aan het verduurzamen van je huis.

null Beeld

Op blote voeten

Het hele jaar door binnen op blote voeten lopen? Dat kan met vloerverwarming. En dat is niet het enige. Het grootste voordeel van een vloerverwarming is namelijk dat je een ruimte overal gelijkmatig verwarmt. Een reguliere radiator verwarmt vooral heel heet vlak voor de verwarming, maar naarmate de afstand groter wordt steeds minder omdat de hete lucht afkoelt en opstijgt. Daardoor kunnen sommige plekken kil aanvoelen, ondanks dat de verwarming staat te loeien. Door die gelijkmatige vloerverwarming kan je thermostaat vaak zo’n één tot twee graden omlaag en dat scheelt niet alleen in de portemonnee, maar het is ook nog eens energiebesparend voor het milieu. Ook fijn: je hebt geen radiatoren meer in huis.

Pelletkachel versus reguliere cv

Een pelletkachel lijkt op een houtkachel, maar heeft niets te maken met pallets. Wel brandt deze haard op pellets: korrels samengeperst hout die er een beetje uitzien als kattenbakkorrels. Met een pelletkachel kun je één ruimte verwarmen, maar met een pelletkachel-cv die is aangesloten op de radiatoren verwarm je je hele huis, waardoor je van het aardgas af kan. Daarbij is het nog betaalbaar ook. Daar staat wel tegenover dat je de pellets moet kunnen opslaan, dat er bomen voor moeten worden gekapt en dat er fijnstof vrijkomt bij de verbranding. Hoewel uit metingen blijkt dat pelletkachels die voldoen aan de normen per branduur 95 procent schoner zijn dan gewone houtkachels is er toch veel discussie over de duurzaamheid van de pelletkachel.

null Beeld

Wat levert het op?

Hieronder zie je wat je kunt besparen, uitgaande van een gemiddelde tussenwoning met drie bewoners en een HR-combiketel. Hoeveel je werkelijk bespaart en investeert hangt af van je stookgedrag en gekozen maatregelen. Om te ontdekken wat je zelf kunt besparen in jouw situatie ga je naar verbeteruwhuis.nl

 • HR++ glas ter vervanging van enkel glas
  € 240 per jaar
  (investering € 3.100)
 • Isoleren schuin dak bij verwarmde zolder
  € 500 per jaar
  (investering € 4.000)
 • Isoleren vloer begane grond
  € 160 per jaar
  (investering € 1.400)
 • Isoleren spouwmuren
  € 200 per jaar
  (investering € 800)
 • Zonnepanelen
  € 460 per jaar
  (investering € 4.600)
 • Zonneboiler
  € 80 per jaar
  (investering € 3.000)
 • Warmtepomp
  € 240 per jaar
  (investering € 4.000)
null Beeld

Top 3 DYI isolatietips

Voor deze isolatietips hoef je niet zo diep in de buidel te tasten en je merkt het effect meteen.

 1. Plaats tochtstrips. Voel op een koude dag waar ramen en deuren kieren en plak daar de juiste maat tochtstrips op. Gewoon te koop bij de bouwmarkt.
 2. Koop ook radiatorfolie bij de bouwmarkt. Dat plak je achter de verwarming. de reflecterende werking laat de warmte terugkaatsen naar de kamer.
 3. Ook al heb je dubbelglas dat de kou buiten houdt, de gordijnen lekker vroeg dicht doen helpt ook. Het is weer een extra beschermlaagje om de warmte binnen te houden en de kou buiten.

Ga van dat gas af

We hebben nog wel even om onze huizen aardgasvrij te maken. Pas in 2050 moet dat een feit zijn. Maar waaróm moet dat eigenlijk? Omdat het beter is voor het milieu, is het korte antwoord. Iets specifieker: bij de verbranding van aardgas komt CO₂ vrij en daardoor warmt de aarde langzaam op. Door die opwarming verandert ons klimaat definitief en alles wat daarmee samenhangt verandert ten nadele mee. We zullen er uiteindelijk dus allemaal aan moeten geloven.

Bron: Milieu centraal.

Ghislaine van Delden sanne tulp, living4media, getty images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden