Margriet logo
Kerstboom tips verzorging Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zo lang mogelijk van je kerstboom genieten: zo doe je dat

In veel huishoudens staat de kerstboom weer in huis. Kerstballen, slingers en een mooie piek: het zorgt voor een gezellige sfeer. Nu is de kerstboom ook nog mooi fris en groen, maar hoe zorg je ervoor dat dat ook zo blijft deze maand?

Gerard Krol, voorzitter van de Vereniging voor Nederlandse Kerstboomkwekers, vertelt aan het AD dat je twee soorten bomen hebt: met kluit of gezaagd. De bomen met kluit gaan over het algemeen iets langer mee, maar voor beide vomen geldt een belangrijke regel: geef ze voldoende water, het liefst om de paar dagen een flinke scheut.

Nederlandse kwekers onderzochten hoe je de kerstboom in optimale conditie houdt. Met de juiste verzorging bleven de onderzochte bomen vanaf eind november tot half januari staan. “Ze mogen absoluut niet droog komen te staan. De bomen die tijdens ons experiment geen water kregen lieten namelijk alle naalden vallen.”

Water geven

Bomen met kluit kun je water geven in de pot, maar het is ook belangrijk dat je je gezaagde boom water geeft, het liefste van boven naar beneden. “Giet met een gieter tegen de piek aan, dan loopt het mooi langs de stam aan in de bak.”

Ben je bang dat je de boom vergeet water te geven? Dan zijn er volgens Krol ook nog kerstboomstandaarden te koop die een speciaal waterreservoir hebben voor de gezaagde boom.

Ook het aanzagen van je boom (zonder kluit) is heel belangrijk. “Als je je boom haalt bij een goede verkoper dan zaagt hij ‘m standaard opnieuw voor je aan. Het is precies hetzelfde principe als wanneer je bloemen thuis schuin aansnijdt voordat je ze in een vaas zet. De verse haarvaten die dan open zijn zuigen direct water op.”

Acclimatiseren

Als laatste is het ook nog belangrijk dat je de kerstboom laat acclimatiseren in huis, stelt Krol. Hierbij is het belangrijk dat je boom direct in het water zet in een berging, garage of schuur. Een dag de boom daar laten staan, is in principe voldoende. Het hangt voornamelijk af van de buitentemperatuur, omdat het een levende plant is.

“Een boom kan stress ervaren als ie ineens van een koud naar een warm klimaat gaat. Hij denkt dan: ‘ik ga dood, ik laat al mijn naalden vallen.’” Daarnaast is het volgens Krol ook goed om de kerstboom niet te dicht tegen de verwarming aan te zetten. “Hoe frisser, hoe beter.”

Bron | AD

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden