null Beeld

Zo lang moet je naar muziek luisteren voor een positief humeur

Dol op muziek? Dan hebben we goed nieuws. Uit een nieuw onderzoek van The British Sound Therapy (BAST) komt het therapeutische effect van muziek naar voren. Zij zochten uit hoe lang je naar muziek moet luisteren om een positief humeur te stimuleren.  

En niet alleen een positief humeur, ook het effect van muziek luisteren bij verdriet en ter ontspanning werden in het onderzoek onder de loep genomen.

De invloed van muziek op je humeur

Dat muziek goed is voor je gezondheid, dat bleek al uit eerdere onderzoeken. Zo heeft het een positief effect op je hart, heeft het invloed op je hersenen en kan het je helpen om in slaap te vallen. Ook kan het een pijnstillend effect hebben, waardoor het soms zelfs bij operaties wordt toegepast. Maar muziek kan nog meer. Het luisteren naar muziek heeft namelijk ook positieve invloed op je humeur en je kunt hiermee dan ook je stemming stimuleren. De neurowetenschappers van BAST zochten voor het Music as Medicine onderzoek de optimale luistertijd en verschillende muziekgenres uit. Dit onderzoek werd uitgevoerd op 7.581 mensen.

Positief gevoel door muziek

Goed nieuws: uit het onderzoek van BAST bleek dat 89 procent van de testpersonen slechts negen minuten naar vrolijke muziek met een snel tempo en ritme hoefden te luisteren om een positief humeur te krijgen. Ook een positieve songtekst bleek bevorderlijk voor een vrolijk humeur. Na deze negen minuten hadden de meeste mensen een verhoogd energieniveau. Daarnaast gaf 65 procent aan gelukkiger te zijn en meer te lachen. Ook gaf 82 procent van de testpersonen aan het gevoel te hebben dat ze meer controle over het leven kregen door de muziek. Tijd dus om die vrolijke afspeellijst maar weer eens op te zetten.

Ontspanning

Naast een positief humeur, werd ook het effect van ontspanning door muziek te luisteren onderzocht. Hieruit bleek dat de beste muziek om te ontspannen geen tekst heeft, en bestaat uit een traag tempo en simpele melodieën. Uit het onderzoek bleek dat na dertien minuten luisteren de muziek een ontspannen gevoel opleverde. Zo gaf 84 procent aan minder negatieve gedachten te hebben en 79 procent gaf aan dat ook de spanning op hun spieren letterlijk af nam.

Verdrietig gevoel

Misschien herken je het wel: juist wanneer je verdrietig bent, ga je ook nog eens extra verdrietige liedjes luisteren. Hierin ben je niet de enige en ook al word je er extra verdrietig van, het is wel goed voor je. Uit het onderzoek van BATS bleek namelijk dat dit soort liedjes een bepaalde verbondenheid creëren. Ook hier is de optimale luistertijd om je humeur te stimuleren 13 minuten. De verdrietige muziek zorgde bij maar liefst 91 procent van de testpersonen voor een gevoel van opluchting en 87 procent voelde zich na het luisteren emotioneel stabieler. Uit dit onderzoek concluderen de neurowetenschappers dat verdrietige muziek je helpt om gevoelens te verwerken en om je vervolgens weer gelukkiger te worden. Ben je verdrietig? Zet dan dus 13 minuten lang de meest verdrietige liedjes op, zodat je daarna weer de ruimte creëert voor vrolijkheid.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | The British Academy of Sound Therapy

Beeld | iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden