Margriet logo
Happy Bishon Frise Smiling in Studio Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Zo kun je zien of je hond gelukkig is

Is mijn hond gelukkig bij mij? En hoe zie ik dat hij mij aardig vindt? Dat vragen veel hondenbezitters zich vast weleens af. Holistisch hondengedragstherapeut Nadieh Cuijten geeft antwoord op deze vragen.

Het zijn vragen die lastig te beantwoorden zijn, want net als mensen laten ook honden hun liefde ieder op een eigen manier zien. Zo zijn er honden die van jou houden vanaf de overkant van de woonkamer en er zijn honden die van jou houden en boven op je gaan liggen. Sommige honden zijn heel aanhankelijk en andere afstandelijk.

Signalen van je hond

Ook kunnen verschillende signalen bij situaties anders geïnterpreteerd worden. Zo kan een hond zijn ogen zachtjes een beetje dichtknijpen en zacht en liefdevol naar zijn begeleider kijken. Maar met hetzelfde gebaar kan de hond de begeleider proberen te kalmeren omdat hij denkt dat er iets aan de hand is.

Een goede indicatie kan zijn om eens te kijken of je hond contact met je maakt. Dat hoeft dan niet direct contact te zijn door bijvoorbeeld bij je te komen of je achterna te lopen, maar meer contact in de vorm van communicatie. Geeft jouw hond het aan als hij iets nodig heeft of iets wil? Als je hond erop kan vertrouwen dat hij van jou op aan kan, dan zal hij ook aangeven wat hij nodig heeft, en dit is een heel god teken.

Ondeugende honden

Als jouw hond zich veilig voelt bij jou, kan hij ook meer ondeugend zijn. Een hond die zich niet veilig voelt, zal niet zo snel streken uithalen. Om een beetje stout te zijn, moet hij zich ook vrij voelen om zich te ontwikkelen. Zo kunnen honden die geadopteerd zijn, in het begin wat schichtig zijn en nog niet op onderzoek uitgaan totdat ze beseffen dat ze veilig zijn bij jou. Dan kan het ineens zijn dat ze baldadig of een beetje stout worden. Dit is te gek!! Want het betekent dat je hond zich aan het ontwikkelen is en durft zichzelf te laten zien bij jou.

Zo zie je of je hond het fijn vindt bij jou

Sommige honden laten weten dat ze het fijn vinden bij jou, door af en toe even bij je in te checken. Dit kan in huis zijn, door even naar jou toe te lopen en een aaitje te halen. Maar ook buiten, door met zijn snuitje tegen je aan te tikken of even naar jou om te kijken. Als je deze kleine momentjes beantwoordt, zullen ze steeds vaker en spontaner gaan ontstaan. Je kan bijvoorbeeld even iets zeggen, aanraken of een lekker hapje geven.

De belangrijkste manier hoe je kan weten of je hond blij is met jou, is je afstemmen op je hond en je hart open te zetten. Wat voel als je naar je hond kijkt? Kijkt hij terug naar jou? Ga dan eens door je knieën en spreid je armen en nodig je hond uit om te komen. Wanneer de band goed is en je hond zich veilig voelt, dan zal de hond waarschijnlijk ingaan op deze uitnodiging. Dan zul je ervaren dat de liefde wederzijds is en in je hart weet je of je hond blij is met jou.

Momenten met je hond die goud waard zijn

Vergeet dus niet dat elke hond anders is. Elke hond toont liefde op een eigen manier en dat hoeft niet altijd dezelfde manier te zijn zoals wij dat zouden willen. Komt jouw hond geen knuffels halen, maak je dan niet meteen zorgen. Observeer jullie dag eens samen en kijken of er van die kleine momenten zijn, blikken of aanrakingen. Want ook die kleine momenten zijn absoluut goud waard en een blijk van liefde.

Over Nadieh Cuijten

Nadieh Cuijten, Van hakjes tot Poepzakjes Beeld Nadieh Cuijten
Beeld Nadieh Cuijten

Nadieh Cuijten is auteur van ‘Je Hond Beter Begrijpen’ en gediplomeerd gedragstherapeute voor honden die werkt onder de naam van Hakjes tot Poepzakjes. Ze helpt je om de taal van jouw trouwe viervoeter te begrijpen met haar holistische benadering. Je kunt haar volgen op Instagram.

RedactieGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden