Margriet logo
stembus Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Zo kun je toch je stem uitbrengen als je niet fysiek naar de stembus kunt

Op 15 maart stemmen we voor de Provinciale Staten en Waterschappen. Wie slecht ter been is of last heeft van de staking in het openbaar vervoer, zoekt misschien naar een oplossing om toch een stem uit te kunnen brengen. Je kunt iemand anders machtigen om voor jou te stemmen, dit is hoe dat werkt.

Er zijn twee manieren waarop iemand namens jou kan stemmen volgens de Rijksoverheid. Dit kan via je stempas of via een machtigingsformulier.

1. Stemmen via een machtigingsformulier

Je kunt het machtigingsformulier ophalen bij de gemeente of downloaden via de website van je gemeente. Het formulier moet uiterlijk vrijdag 10 maart worden ingeleverd bij de gemeente. Het voordeel van een machtigingsformulier is dat de gemachtigde persoon niet uit dezelfde gemeente hoeft te komen, wel uit dezelfde provincie of waterschap. Daarnaast hoef je bij een schriftelijke machtiging ook geen kopie van je identiteitsbewijs mee te sturen. Wel moet deze gemachtigde tegelijk met jouw stem ook de eigen stem uitbrengen.

2. Stemmen met stempas

Je kunt er ook voor kiezen om een ander met jouw stempas te laten stemmen. Dit kun je ook nog op 15 maart beslissen. Je vult de achterkant van de stempassen in, het liefst mét de persoon die voor je gaat stemmen, zodat je zeker weet dat je de juiste persoon machtigt. Je geeft degene die voor jou gaat stemmen de stempassen en een kopie van je identiteitsbewijs mee. De kopie mag ook digitaal op een mobiele telefoon of een tablet. De gemachtigde laat jouw kopie en zijn of haar eigen identiteitsbewijs zien op het stembureau. Hij/zij kan jouw stem alleen tegelijk met de eigen stem uitbrengen. Een gemachtigde kan per verkiezing voor maximaal twee andere personen stemmen. Bij beide manieren van machtigen moet de persoon die voor je stemt, kiesgerechtigd zijn.

Julie Van der EerdenGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden