Zo kun je tientallen euro’s besparen op je boodschappen
Heb je vaak nog een stukje maand over aan het eind van je geld? En wil je toch graag gezond eten? Met deze handige tips kun je flink besparen op boodschappen en zet je toch elke dag iets lekkers op tafel.
Dat je aan het eind van de dag naar de markt kunt voor goedkope groenten en fruit wist je waarschijnlijk al. En de prijzen in verschillende supermarkten vergelijk je vast ook al. Maar ken je deze tips?
Besparen op boodschappen
Weet wat je uitgeeft
Als je wilt besparen op boodschappen is het allereerst belangrijk om te weten wat je nu uitgeeft. Renée Lamboo van de website Porterenee.nl adviseert op AD.nl om de uitgaven van de afgelopen drie maanden terug te zoeken. "In deze periode krijg je een goed gemiddelde en wordt dat niet beïnvloed door een verjaardag of andere feestdag. Al zal de uitkomst vaak niet leuk zijn, maar soms moet je geconfronteerd worden met jezelf." Vervolgens kun je gaan bezuinigen, of langzaam afbouwen.
Zorg dat je jezelf geen onrealistisch bedrag oplegt. Bij het Nibud kun je bijvoorbeeld opzoeken hoeveel anderen in een vergelijkbare situatie aan boodschappen uitgeven. Klaar? Besparen maar.
Ruil vlees in voor een ei of peulvruchten
Vlees is in verhouding vrij duur. Kies daarom vaker voor peulvruchten zoals bruine of witte bonen, kikkererwten en linzen. Peulvruchten zijn veel goedkoper en een gezond en duurzaam alternatief voor vlees. Ook eieren en ongezouten pinda’s zijn voordelige, goede vleesvervangers.
Vermijd voorgesneden groente
Een hele bloemkool, een bos wortelen, een netje uien of een zak aardappelen is relatief goedkoper dan een zak voorgesneden groente of een bak aardappelschijfjes. De hoeveelheid is vaak groter, waardoor je er meestal meerdere keren van kunt eten. Daarnaast blijft een hele kool of krop sla langer goed dan voorgesneden groenten, waardoor je minder snel iets hoeft weg te gooien. Ook met restjes kun je vaak nog iets lekkers maken (al is niet iedereen fan van kliekjes). Zo kun je gemakkelijk besparen op boodschappen.
Ga voor houdbaar
Sommige groenten zijn goedkoper uit de diepvries. Doperwtjes uit de vriezer bijvoorbeeld zijn stukken goedkoper dan verse. En ze zijn net zo gezond! Ook groenten uit pot of blik zijn vaak voordeliger dan als je ze vers koopt. En niet afhankelijk zijn van versproducten zorgt er ook voor dat je minder vaak boodschappen hoeft te doen. Maar volgens het Voedingscentrum is aan de groenten in pot of blik vaak zout en suiker toegevoegd. Koop ze daarom liever niet te vaak.
Kijk in de onderste schappen
Handige tip: kijk in de winkel vooral in de onderste schappen. Hier staan de minder bekende, vaak goedkopere merken. Als je prijzen vergelijkt, is het ook slim om naar de hoeveelheden te kijken. Niet in elke pot of zak groenten of bonen zit evenveel. Bij veel producten staat een kiloprijs vermeld (onder de stuksprijs). Dat maakt vergelijken een stuk makkelijker.
Vermijd ook deze producten
We hoeven je niet te vertellen dat snacks, snoep, frisdrank en alcohol niet de gezondste keuze zijn, maar ze kosten ook het nodige. Wie bijvoorbeeld in plaats van cola of sinas vaker kiest voor kraanwater, afgewisseld met thee en koffie, kan per jaar honderden euro’s besparen, aldus het Voedingscentrum. Ook tussendoortjes als een appel, een boterham of handje ongezouten pinda’s of noten zijn voedzamer, vullen beter en zijn vaak goedkoper dan snacks en snoep.
Lees ook: Constant snacken of een glaasje te veel? Met déze slimme trucs doorbreek je slechte gewoontes
Pak pen en papier
Uit onderzoek blijkt dat mensen die altijd een boodschappenlijstje maken jaarlijks tot wel 9 kilo voedsel minder weggooien. Dát scheelt ook voor je portemonnee. Het werkt echt: als je boodschappen doet met een lijstje, koop je minder snel iets wat je niet nodig hebt. Een handige volgorde voor het boodschappen doen: kijk eerst in je voorraadkast, koelkast en vriezer wat je nog in huis hebt. Maak vervolgens een menu voor een aantal dagen, schrijf op een lijst wat je al hebt. Daarnaast noteer je wat je nog nodig hebt en zet daar ook zo precies mopgelijk de hoeveelheden bij.
Gaan voor die aanbieding? Alleen als 'ie echt nuttig is
Supermarkten prijzen producten vaak af als de houdbaarheidsdatum nadert. Kijk of ze in je weekplanning passen, dan ben je goedkoper uit. Maak alleen gebruik van aanbiedingen als ze echt nuttig zijn. Alle aanbiedingen met ongezonde producten zoals chips, snoep, koekjes en gebak kun je natuurlijk beter links laten liggen.
Ook is het volgens Renee Lamboo beter om alleen voor de écht goede aanbiedingen te gaan. "25 procent korting zegt niet zo veel. Ga dan liever voor de één plus één gratis. Dan kun je direct veel inslaan. En vergeet je vriezer niet, die kun je helemaal volstoppen. Daar heb je op de lange termijn alleen maar meer aan", zegt ze tegen het AD.
Een goedkoop dagmenu? Op de site van het Voedingscentrum kun je gratis 4 dagmenu’s uit hun budgetkookboek Lekker voor weinig downloaden.
Bron | Voedingscentrum, AD
Beeld | Getty Images