null Beeld

Zó kun je het energieverbruik van je koelkast of vriezer aanzienlijk verminderen

Koelkasten en vriezer verbruiken een hoop energie. Nu denk je misschien dat je hier zelf weinig aan kunt veranderen, want sommige dingen moeten nu eenmaal gekoeld worden. Toch kun je wel degelijk invloed uitoefenen op het energieverbruik van deze huishoudelijke apparaten.

Er bestaan namelijk een aantal handige trucjes om het energieverbruik zoveel mogelijk te verminderen.

De juiste plek

Je staat er waarschijnlijk niet bij stil, maar de plek waar je je koelkast neerzet heeft grote invloed op het energieverbruik van het apparaat. Als je zo min mogelijk wilt verbruiken, kun je je koelkast het beste op een koele plaats in huis zetten. Plaats ‘m dus niet in de buurt van de oven of naast grote ramen waar de zon doorheen schijnt. Hierdoor moet het apparaat veel compenseren en extra koelen.

Slim bewaren van kliekjes

Bewaar jij regelmatig kliekjes in de vriezer? Let er dan op dat je nooit warm eten in de vriezer legt. Dit scheelt je namelijk een hoop energie. Als je je kliekjes in zakjes doet is het belangrijk dat de zakjes goed afgesloten zijn en dat alle lucht eruit is voordat je ze invriest. Lucht kost namelijk veel energie om af te koelen.

Lees ook: besparen op je energierekening zonder kou te lijden? Déze tips helpen

Voorkom ijsvorming

IJsvorming is één van de grootste energieslurpers in je vriezer. Elke twee millimeter ijsvorming kost namelijk tien procent meer energie. Gelukkig kun je zo’n ijslaag heel makkelijk voorkomen door je vriezer één à twee keer per jaar te ontdooien.

Buitenkant schoonmaken

De binnenkant van onze koelkast maken we regelmatig schoon, maar ook de buitenkant mag je zeker niet vergeten. Als er veel stof op je koelkast ligt of aan de buitenkant kleeft, moet je koelkast meer moeite doen om te koelen. Door de laag stof kan de koelkast namelijk de warmte van de energie niet kwijt.

Let op de inhoud van je koelkast

Ook de inhoud van je koelkast is belangrijk voor het energieverbruik. Een lege koelkast kost namelijk veel meer energie om te koelen dan een volle koelkast. In een volle koelkast zijn namelijk meerdere koude elementen aanwezig, die het geheel koel houden. Een lege koelkast daarentegen trekt meer warme lucht aan wanneer je de deur opent, wat allemaal weer afgekoeld moet worden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Eigen Huis & Tuin

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden