Margriet logo
Dit kun je doen met overgebleven groenten en fruit. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zo kun je groenten en fruit die bijna bedorven zijn toch nog gebruiken

Eten weggooien is zonde, maar nu de boodschappen steeds duurder worden al helemaal. Heb je overrijpe bananen, ingedeukte peren of slappe tomaten in de keuken liggen? Daar kun je nog van alles mee doen.

1. Maak er smoothies van

Is je fruit bijna bedorven? Dan kun je daar zeker nog wat lekkers en gezonds mee maken. Vries overrijp fruit in en verwerk het later in een smoothie. Op die manier krijgt dat ene bakje aardbeien dat achterin de koelkast lag toch nog een bestemming. In onderstaande video zie je hoe je een smoothie van bevroren fruit maakt.

2. Trek bouillon van overgebleven groente

Je kunt gemakkelijk verse bouillon maken van restjes groenten. Het is handig om de hele week stukjes overgebleven restjes te verzamelen en in een afgesloten zak in de koelkast te bewaren. Je kunt hier zelfs overgebleven knoflookschillen en uien aan toevoegen. Heb je voldoende restjes verzameld? Gooi alle groenten bij elkaar in een pan met heet water en trek er bouillon van. Die kun je bewaren in bakjes en later gebruiken voor soep of stoofschotel. In de video hieronder zie je hoe zelf bouillon kunt trekken:

3. Maak er jam van

Heb je blauwe bessen, aardbeien of perzik over? Als je niks verloren wilt laten gaan, kun je er met wat suiker en citroensap zelf jam van maken. Bijna al het fruit is geschikt en je kunt ook meerdere fruitsoorten met elkaar combineren. Een zelfgemaakt potje jam is bovendien veel lekkerder dan een kant-en-klaar potje uit de supermarkt! Hoe je jam maakt? Bekijk het in onderstaande video.

4. Doe het door je beslag

Als je van plan bent om een cake of taart te bakken, kun je overgebleven fruit gemakkelijk door het beslag roeren. Overrijpe bananen zijn bijvoorbeeld erg geschikt: denk maar eens aan bananenbrood. Trek in pannenkoeken? Roer het overgebleven fruit door het beslag en je hebt frisse pannenkoeken met een extra portie vitamines.

5. Maak je eigen zuur

Als je een potje met zuur op tafel zet, kan dat je maaltijd compleet maken. Je kunt van je eigen groenten gemakkelijk zuur maken om de levensduur te verlengen. Maak ze in met azijn, peper, zout, suiker, water, ui en een paar teentjes knoflook. Groenten die erg geschikt zijn om zuur van te maken zijn bijvoorbeeld radijsjes, bloemkool, rode kool, komkommer, bieten en wortels. In de video hieronder zie je hoe je zelf tafelzuur kunt maken.

Bron | Well+Good, Lekker Tafelen, Culy, Recepten Vandaag

Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden