Zo kun je groenten en fruit die bijna bedorven zijn toch nog gebruiken
Eten weggooien is zonde, maar nu de boodschappen steeds duurder worden al helemaal. Heb je overrijpe bananen, ingedeukte peren of slappe tomaten in de keuken liggen? Daar kun je nog van alles mee doen.
1. Maak er smoothies van
Is je fruit bijna bedorven? Dan kun je daar zeker nog wat lekkers en gezonds mee maken. Vries overrijp fruit in en verwerk het later in een smoothie. Op die manier krijgt dat ene bakje aardbeien dat achterin de koelkast lag toch nog een bestemming. In onderstaande video zie je hoe je een smoothie van bevroren fruit maakt.
@skinnykam17 My Instagram @SkinnyKam !! I make healthy smoothies daily for myself ! check out how 😁 #foryou #FYP #Foryoupage #HealthMode #Smoothie #Instagram #Healthy #FreshFruit #Frozen ♬ original sound - SkinnyKam
2. Trek bouillon van overgebleven groente
Je kunt gemakkelijk verse bouillon maken van restjes groenten. Het is handig om de hele week stukjes overgebleven restjes te verzamelen en in een afgesloten zak in de koelkast te bewaren. Je kunt hier zelfs overgebleven knoflookschillen en uien aan toevoegen. Heb je voldoende restjes verzameld? Gooi alle groenten bij elkaar in een pan met heet water en trek er bouillon van. Die kun je bewaren in bakjes en later gebruiken voor soep of stoofschotel. In de video hieronder zie je hoe zelf bouillon kunt trekken:
@sagebyhrnkova Save your veggie scraps, reduce food waste, and make a delicious homemade vegetable broth instead 🥕🥦 It’s the perfect flavor bomb to add to all of your sauces, stews and curries. You can use up all of your carrot, parsnip, onion, garlic peels (the list goes on but root vegetables are the best for this). Avoid pumpkin, beets, squash. Here’s what I used: • One sandwich bag full of veggie scraps (about 28 fl oz) • 7/8 cups of cold water (I used a small pot) • 2 carrots • 3 brussel sprouts • 1 garlic clove • 1/4 onion chunk • 1 small tomato • 1 bell pepper stem • 1 teaspoon of salt and pepper • 2 bay leaves • 5 peppercorns • fresh parsley Fill your pot with cold water, add veggie scraps. Add other fresh veggies. I honestly use up what I currently have in the fridge. Anything that will go bad is great! Add salt, pepper, peppercorns, bayleaf and bring to a boil on medium heat. Let simmer for about 3 hours on low heat. Cool, strain and store in air-tight jars in the fridge. Use up within 7 days. #veggie #veggiebroth #homemadebroth #vegetablebroth #broth #veggiestock #reducingwaste #reducingfoodwaste #hometips #kitchentip #sustainabilityinfluencer #sustainableliving #cleanhome #healthyliving #healthyrecipes #zerowasteliving #zerowastekitchen ♬ original sound - sofia :)
3. Maak er jam van
Heb je blauwe bessen, aardbeien of perzik over? Als je niks verloren wilt laten gaan, kun je er met wat suiker en citroensap zelf jam van maken. Bijna al het fruit is geschikt en je kunt ook meerdere fruitsoorten met elkaar combineren. Een zelfgemaakt potje jam is bovendien veel lekkerder dan een kant-en-klaar potje uit de supermarkt! Hoe je jam maakt? Bekijk het in onderstaande video.
4. Doe het door je beslag
Als je van plan bent om een cake of taart te bakken, kun je overgebleven fruit gemakkelijk door het beslag roeren. Overrijpe bananen zijn bijvoorbeeld erg geschikt: denk maar eens aan bananenbrood. Trek in pannenkoeken? Roer het overgebleven fruit door het beslag en je hebt frisse pannenkoeken met een extra portie vitamines.
5. Maak je eigen zuur
Als je een potje met zuur op tafel zet, kan dat je maaltijd compleet maken. Je kunt van je eigen groenten gemakkelijk zuur maken om de levensduur te verlengen. Maak ze in met azijn, peper, zout, suiker, water, ui en een paar teentjes knoflook. Groenten die erg geschikt zijn om zuur van te maken zijn bijvoorbeeld radijsjes, bloemkool, rode kool, komkommer, bieten en wortels. In de video hieronder zie je hoe je zelf tafelzuur kunt maken.
@thelazyfoodco The best way to use your leftover veggies from the week! 🥒🥕🫑 #homemadegiardiniera #giardinierahomemade #pickledveggies #homemadepickledveggies #mixedpickledvegetables #howtopicklevegetables #leftovervegetables #italiancooking ♬ pink plus white - ✿
Bron | Well+Good, Lekker Tafelen, Culy, Recepten Vandaag