null Beeld

Zó kun je gemakkelijk zelf je wifi-naam en -wachtwoord veranderen

Om ervoor te zorgen dat je zo veilig mogelijk kunt internetten, is het eigenlijk verstandig om áltijd je wifi-naam én je wifi-wachtwoord te veranderen. Maar hoe kun je dit nu het beste doen? En waarom is dit zo belangrijk?

Wij leggen het je hier uit.

Waarom wifi-naam veranderen?

Je wifi-naam is eigenlijk gewoon de naam van je draadloze netwerk. Als jij verbinding wilt maken met het internet op je smartphone of bijvoorbeeld laptop, dan moet je eerst je netwerk aanklikken. Omdat de meeste netwerken standaard niet zo’n veilige naam hebben, kan het geen kwaad om je wifi-naam te veranderen. Vaak wordt het merk van je router in je wifi-naam genoemd.

Daarmee maak je het eigenlijk al makkelijk voor mensen die rottigheid willen uithalen, omdat elk type router zijn eigen kenmerken en zwakke plekken heeft. Daarnaast is het ook niet verstandig om een naam te kiezen waarin je eigen naam of je adres wordt genoemd. Als je dus je wifi-naam gaat veranderen, is het belangrijk dat je voor een neutrale naam gaat die geen directe link heeft met je adres of router. En als je dan tóch bezig bent, is het slim om extra veilig te zijn en ook je wifi-wachtwoord aan te passen. Zo zorg je ervoor dat het helemaal lastig wordt om jouw netwerk binnen te drinken.

Lees ook: Zó zorg je ervoor dat internetcriminelen geen kans krijgen

Hoe kun je je wifi-naam veranderen?

Het aanpassen van je netwerknaam is heel gemakkelijk. Je kunt dit namelijk met een paar simpele klikken regelen via het instellingenscherm van je router. Hierop kun je inloggen door in je browser naar een adres te gaan. Dit adres ziet er vaak ongeveer zo uit: http://192.168.1.1. In de handleiding van je router kun je echter het exacte adres vinden en daarin staat dan ook vermeld op welke plek in je instellingenscherm je de naam van je netwerk kunt aanpassen.

Je kunt overigens ook op de websites van je netwerk (dus bijvoorbeeld T-Mobile of Ziggo) een makkelijke uitleg vinden over hoe je je wifi-naam kunt aanpassen. Als je er dus met bovenstaande uitleg niet uitkomt, kun je altijd nog naar de website van je provider gaan.

Hoe kun je het wachtwoord van je router of modum veranderen?

Het is belangrijk om zowel je modum als je wifi te beveiligen met een wachtwoord. Kies voor een sterk en uniek wachtwoord, zodat het voor buitenstaanders niet makkelijk is om in te breken in het netwerk. Als je draadloos internet aan het installeren bent krijg je een standaard wachtwoord bij je modum. Dit wachtwoord is vaak heel makkelijk, en voor hackers is het dan ook makkelijk om jouw internetverbinding binnen te dringen. En dat kan nare gevolgen hebben, denk aan het downloaden van illegale software of stelen van jouw (bank)gegevens en wachtwoorden. Het is daarom verstandig om het wachtwoord te veranderen. Zo pak je dat aan:

  1. Voer eerst het standaardadres van je modum in je browser in, zoals hierboven omschreven staat. Vaak is dit http://192.168.1.1.
  2. Log daarna in met de gegevens die je er standaard bij hebt gekregen.
  3. Zoek nu in het menu naar 'administration' en wijzig vervolgens onder het kopje 'advanced' het wachtwoord.
  4. Daarna ga je je wifi-wachtwoord wijzigen. Zoek in het menu naar 'wifi' en klik op de optie 'security.'
  5. Als dit bij jouw systeem anders werkt, dan kun je de stappen volgen uit de bijbehorende handleiding.

Zo zorg je voor een sterk en veilig wachtwoord voor je wifi:

  • Zorg voor een vaste indeling van cijfers, letters en tekens in je wachtwoord, bijvoorbeeld: $Am54%. Zo heb je een basis voor je wachtwoord die veiliger is dan bijvoorbeeld een geboortedatum.
  • Het is verstandig om je wachtwoorden regelmatig te veranderen.
  • Bewaar je wachtwoorden op een veilige plek in huis of bijvoorbeeld op een aparte USB-stick.
  • Sla je wachtwoorden veilig op in een Password Manager, zoals Google Password Manager.

Bron | Providercheck.nl, online.nl

Beeld | Getty Images

Lisa Manche

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden