boodschappen in de supermarkt Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zo kun je geld besparen tijdens het boodschappen doen

In deze tijd vliegen de termen inflatie en koopkracht je om de oren, en helaas houdt het nog niet op. Waar het vooral om de stijgende energieprijzen ging, stijgen de prijzen van voedingsmiddelingen inmiddels ook flink. Het liefst blijf je gewoon de producten kopen die je altijd al kocht, ook met de iets hogere prijzen. Maar hoe kun je dan wel geld besparen tijdens het boodschappen doen?

We gingen in gesprek met Annemarie van Gaal, expert op het gebied van financiën, en vroegen haar naar tips om jouw bezoekje aan de supermarkt zo goedkoop mogelijk te houden.

Inflatie

Voordat we ingaan op de tips, is het belangrijk om te weten welke producten er nou precies in prijs zijn gestegen. Dan kun je daar in ieder geval al rekening mee houden. Dit zijn enkele uitschieters:

 • Groenten (+12,6%)
 • Vlees (+10,5%)
 • Koffie, thee en cacao (+13,9%)
 • Bier (+13,2%)

Maar niet alleen voeding wordt duurder: ook toiletpapier schiet omhoog in prijs op dit moment.

Aanbiedingen

Wanneer je boodschappen gaat doen, zijn er altijd wel producten in de aanbieding. Annemarie van Gaal raadt dan ook zeker aan om van deze aanbiedingen gebruik te maken. “Kijk goed naar welke winkel op dit moment de beste aanbiedingen heeft. Vaak heb je voor de houdbare producten ook aanbiedingen als één of twee plus één gratis. Als dat merken zijn die je normaal ook koopt, dan is dit het moment om wat extra in te slaan. Dat scheelt weer in de toekomstige uitgaven.”

Spaarsysteem

Verschillende supermarkten werken ook met een spaarsysteem in de vorm van zegels. Denk hierbij aan de Albert Heijn, Jumbo, Coop en de Plus. De prijs van koopzegels varieert per supermarkt, maar ook het rendement voor een volle koopzegelkaart varieert. Bij de Albert Heijn betaal je bijvoorbeeld 10 cent per koopzegel, bij de PLUS betaal je 2 cent per koopzegel. “Bij sommige supermarkten krijg je soms wel tussen de vijf en vijftig procent terug van de waarde van de zegels. Dat is weer mooi meegenomen in de toekomstige uitgaven”, zegt Annemarie.

Andere tips

Naast bovenstaande tips van Annemarie zijn er natuurlijk nog een aantal andere tips om te zorgen dat je geld bespaart op je boodschappen. We zetten er een aantal voor je op een rij.

 • Pak pen en papier
  Uit onderzoek blijkt dat mensen die altijd een boodschappenlijstje maken jaarlijks tot wel 9 kilo voedsel minder weggooien. Dát scheelt ook voor je portemonnee. Het werkt echt: als je boodschappen doet met een lijstje, koop je minder snel iets wat je niet nodig hebt. Een handige volgorde voor het boodschappen doen: kijk eerst in je voorraadkast, koelkast en vriezer wat je nog in huis hebt. Maak vervolgens een menu voor een aantal dagen, schrijf op een lijst wat je al hebt. Daarnaast noteer je wat je nog nodig hebt en zet daar ook zo precies mogelijk de hoeveelheden bij.
 • Kijk in de onderste schappen
  Ben je minder aan specifieke merken gehecht? Kijk dan vooral in de onderste schappen van de supermarkt. Hier staan de minder bekende, vaak goedkopere merken. Als je prijzen vergelijkt, is het ook slim om naar de hoeveelheden te kijken. Niet in elke pot of zak groenten of bonen zit evenveel. Bij veel producten staat een kiloprijs vermeld (onder de stuksprijs). Dat maakt vergelijken een stuk makkelijker.
 • Vermijd voorgesneden groente
  Een hele bloemkool, een bos wortelen, een netje uien of een zak aardappelen is relatief goedkoper dan een zak voorgesneden groente of een bak aardappelschijfjes. De hoeveelheid is vaak groter, waardoor je er meestal meerdere keren van kunt eten. Daarnaast blijft een hele kool of krop sla langer goed dan voorgesneden groenten, waardoor je minder snel iets hoeft weg te gooien. Ook met restjes kun je vaak nog iets lekkers maken (al is niet iedereen fan van kliekjes). Zo kun je gemakkelijk besparen op boodschappen.

Benieuwd naar de rest van de vragen op het gebied van besparen die we aan Annemarie van Gaal stelden? Je vindt ze op onze Instagram onder de highlight ‘Q&A Geld’.

Bron cijfers | NOS

Sanne van De WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden