null Beeld

Zo kun je de schade aan je huid na een dagje zonnen herstellen

De zon en ons lichaam hebben een gecompliceerde relatie. De meesten van ons worden vrolijk als de temperaturen stijgen en het zonlicht onze huid verwarmt. Maar daarmee krijgt diezelfde huid ook te maken met een overdaad aan uv-stralen. Zo kan de zon een hoop schade aanrichten. Is die eigenlijk nog te herstellen?

Het is algemeen bekend dat een dagje zonnen kan bijdragen aan een verhoogd risico op huidkanker en symptomen van huidveroudering. Ook wanneer je niet bent verbrand, heeft de zon al schade aangericht. “De bruine kleur die je krijgt als je buiten zit, is eigenlijk de eerste reactie van je lichaam op uv-schade,” legt de Amerikaanse dermatoloog Kenneth Howe uit. “Onze huid beschermt zichzelf tegen bruiningspigment, maar pas nadat hij is gewaarschuwd door beschadigd DNA. Die beschadiging heeft dus al plaatsgevonden voordat je bruin wordt.”

Geheugen van de huid

Overmatige blootstelling aan uv-stralen leidt er volgens Howe bovendien toe dat de huid dunner wordt en er meer rimpels ontstaan. Om je goed tegen dit huidverouderingsproces te beschermen, is het belangrijk vroeg te beginnen. “De huid heeft een geheugen. Schade die op jonge leeftijd is veroorzaakt door de zon, blijft gedurende het hele volwassen leven doorwerken. Soms is de schade die in de kindertijd is opgelopen, daarom pas jaren later zichtbaar op je huid.”

Specialistische zorg

Er zijn tal van huidverzorgingsproducten op de markt die beloven de door de zon beschadigde huid te herstellen, maar werken die ook echt? Volgens dermatoloog Sheel Solomon uit North Carolina bestaan er doeltreffende behandelingen. Maar daarvoor moet je wel bereid zijn een afspraak te maken met een specialist. “Met een chemische peeling of microdermabrasie-behandeling kun je de bovenste laag van de door de zon beschadigde huid verwijderen. Het is ook mogelijk om thuis een chemische peeling te doen, maar die producten zijn een stuk minder effectief. Bovendien ben je bij een specialist in goede handen, hij of zij heeft ervoor doorgeleerd.”

Daarnaast zijn er volgens de Amerikaanse arts speciale behandelingen die de textuur van de huid kunnen verbeteren en beschadigingen in de huidcellen ongedaan kunnen maken. “Sommige laserbehandelingen helpen de prominente aanwezigheid van zonnevlekken op de nek, borst en handen te verminderen,” aldus Solomon.

Retinol tegen rimpels

Wie niet naar de specialist wil, kan proberen de beschadigde huid te herstellen met producten die retinol bevatten. “Deze producten worden al decennia lang gebruikt om het ontstaan van fijne lijntjes en rimpels te verminderen. Maar kijk er in de zomermaanden wel mee uit. Retinol maakt je huid ook gevoeliger voor schade door de zon,” waarschuwt de dermatoloog.

Preventie is beste redmiddel

Volgens dr. Angela Lamb, directeur van een dermatologische kliniek in New York, blijft voorkomen beter dan genezen. “De beste manier om schade tegen te gaan, is wegblijven uit de zon. Jarenlange blootstelling aan uv-straling met weinig of geen bescherming kan leiden tot huidcellen die zo erg zijn beschadigd dat ze niet kunnen worden gerepareerd. Het beste redmiddel is dus focussen op preventie.” Haar advies: kies altijd voor een zonnebrandcrème met de hoogst mogelijke factor en vermijd zonnen tijdens de piekuren, van 10.00 tot 16.00 uur.

Zomers dieet

Daarnaast raadt Lamb tijdens de zomermaanden een dieet aan met voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten. “Die kunnen je huid goed helpen bij het bestrijden van uv-schade en vrije radicalen. Je kunt het best kiezen voor voedingsmiddelen die veel lycopeen bevatten. Dit zit bijvoorbeeld in gekookte tomaten en in watermeloen. Ook bèta-caroteen, dat voorkomt in spinazie en meloen, omega-3, aanwezig in noten, zaden en zalm, en catechine EGCG in groene thee beschermen de huid. Sommige stoffen hebben een paar weken nodig om in te werken, maar daarna bieden ze je huid een hoop extra bescherming.”

Lees meer

Naar het strand? Laat déze huidverzorgingsproducten dan maar even staan

Bron| Huffington Post

Beeld| iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden