Margriet logo
Vieze achterruit  Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zo kom je van het Saharazand op je auto en in je huis af

Was je van plan om je auto te gaan wassen? Dan kun je misschien beter even wachten. Niet alleen vanwege de voorspelde regen, maar met name vanwege het Saharazand dat met deze buien naar beneden dwarrelt. Als de buien over zijn en de wind gaat liggen, kun je het emmertje sop weer tevoorschijn halen. Maar hoe kun je Saharazand het beste verwijderen?

We zetten een aantal handige tips voor je op een rij om je auto en huis weer spic en span te krijgen.

Auto wassen

De meest snelle en simpele manier om het Saharazand op een goede manier van je auto te krijgen, is om je bolide door de wasstraat te rijden. Maar je kunt het natuurlijk ook zelf doen. Hoewel het bijna op dezelfde manier kan als wanneer je gewoon je auto gaat wassen, is de aanpak toch net iets anders. We zetten het voor je op een rij.

  • Spoel je auto eerst af met veel water. Het wordt aangeraden om daar een tuinslang voor te gebruiken. Het stromende water zorgt er vervolgens voor dat het eerste losse zand van je auto af is. Belangrijke plaatsen om ook mee te nemen, maar vaak worden vergeten, zijn de binnenzijde van de wielkasten.
  • Andere onderdelen die ook vaak worden vergeten bij het schoonmaken van auto’s zijn de dorpels. Dit zijn beschermde kokerbalken die de dragende onderdelen van je auto verbergen en beschermen. Dorpels zijn in dezelfde kleur gespoten als de rest van je auto en zijn te vinden aan de zijkanten van je auto onder de portieren. Denk er aan om daar ook het zand weg te halen. Dit doe je door de deuren te openen en het zand weg te halen met een zachte allesreiniger en eventueel een kwastje.
  • Om je auto zandvrij te maken, is het belangrijk om twee emmers te gebruiken. Een emmer met een lauwwarm sopje en een emmer met schoon water. Het kan handig zijn om in de emmer met schoon water een grid guard te plaatsen. Dit is een rooster dat iets boven de bodem hangt, waardoor stof, vuil, zand en ander vuil door de openingen naar de bodem zinken, terwijl je doekje niet door de opening kan en dus schoon blijft.
  • Was de auto rustig met de shampoo en de microvezel handschoen of microvezeldoek, zonder veel druk uit te oefenen. Het zand blijft in het schuim en de microvezels zitten. Het is daarom belangrijk om je doekje regelmatig in de emmer met schoon water af te spoelen en vervolgens in de emmer met sop te stoppen.
  • Als laatste spoel je de auto af met water en maak je 'm schoon met een droge en zachte doek.

Saharazand op voorruit van auto

Nadat je deze tips hebt gevolgd, heb je in principe je hele auto weer helemaal schoon op één onderdeel na: je voor- en achterruiten. Het is erg verleidelijk om deze schoon te maken met de ruitensproeier en de ruitenwisser. Toch is dit niet de oplossing. Wanneer je dit wel doet, kan het scherpe zand ervoor zorgen dat er krassen op je ruit komen en dat wil je natuurlijk niet. Een handige tip is daarom om een plantenspuit mee te nemen en daarmee het zand eraf te spoelen. Vervolgens neem je met een microvezeldoek of handschoen de voorruit af. Et voilà, je auto is weer spic en span.

Stoffig in huis

Het Saharazand kan ook voor het nodige stof in je huis zorgen. Ben je al vaak met de stofzuiger door je huis heen gegaan, maar zie je eigenlijk geen verschil? Dan heb je misschien een andere aanpak nodig. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp legt aan het AD uit dat een paar kranten de perfecte oplossing bieden. “Trek een paar pagina’s los. Leg ze op de grond en besproei ze met een plantenspuit. Met een bezem veeg je dan het stof op de vochtige krant. Vervolgens frommel je het in elkaar en als het niet te veel is kan het in de papierbak. Anders toch beter bij het restafval.” Volgens Middeldorp denken mensen vaak dat je een houten vloer niet nat kunt maken, maar dat is niet waar. Het is alleen belangrijk om de kranten niet té nat te maken. Verder geeft ze aan dat dit ook een handige tip is om je terras in de tuin mee schoon te maken.

Maar hoe zorg je ervoor dat wanneer je huis eindelijk schoon is, het ook schoon blijft en je niet al het zand van buiten weer mee naar binnen neemt? Het antwoord hierop is een schone deurmat. Middeldorp legt uit dat een mattenklopper daarbij natuurlijk ook belangrijk is. “Maar zelfs dan krijg je niet alles er in één keer uit, dus ik raad aan om de deurmat een nacht om te draaien. Als het even kan leg je hem omgekeerd in het gras, dan doet de zwaartekracht zijn werk en kun je een dag later nóg eens uitkloppen. Datzelfde kun je doen met een kleed, als je er de ruimte voor hebt”, aldus de schoonmaakexpert.

Bron | Autoweek, AD

Sanne van De WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden