null Beeld

Zó kom je makkelijk van schimmel in huis af

In sommige hoekjes en plekken steekt het steeds weer de kop op. Kom je ook maar niet van schimmel in huis af? Deze tips kunnen helpen.

Dat ene kleine stukje in de douche, de kartonnen dozen in de kelder, de onderkant van het douchegordijn: allemaal plekken waar schimmel in huis hardnekkig blijft terugkomen.

Slecht voor je gezondheid

Schimmel is vaak een resultaat van vochtigheid, slechte ventilatie of te weinig zonlicht. En hoewel een klein beetje je echt niet direct ziek maakt, kan een langdurig en groeiend schimmelprobleem wel slecht zijn voor je gezondheid. Daarom kun je de schimmel maar beter meteen aanpakken, voordat 'ie de kans krijgt zich verder te verspreiden.

Hoe kun je schimmel voorkomen?

 • Koop een luchtontvochtiger. De vochtigheid binnen kun je het best tussen de 30 en 50 procent houden om schimmel in huis te voorkomen.
 • Als je kelder of zolder extra vochtig is, kun je daar beter geen (foto)boeken, meubels, karton of stoffen stallen. Die materialen gaan snel schimmelen wanneer ze vochtig worden.
 • Heb je geen goede ventilatie in je badkamer, laat dan na het douchen altijd de deur openstaan. Zo kan het vocht eruit.
 • Laat de voegen tussen je (badkamer)tegels elk jaar bijwerken, of doe het zelf. Zo houd je ze waterproof en voorkom je dat er schimmel tussen de tegels gaat groeien.

Te laat? Zo haal je schimmel in huis weg

 • Douchegordijn: je douchegordijn kan gelukkig gewoon in de wasmachine, ook als het van plastic is. Gebruik een hoge temperatuur om de schimmel te verjagen. Is je douchegordijn van stof, kijk dan naar de wasinstructies op het label.
 • Tegelvoegen: mix 100 ml bleek met 1 liter warm water en breng dit aan op plekken waar schimmel zit. Laat het mengsel een paar minuten intrekken en gebruik dan een hard borsteltje om het weg te schrobben. Bleek is agressief spul, dus trek wel beschermende handschoenen aan.
 • Textiel: laat het eerst drogen en borstel dan de schimmel zo goed mogelijk van de stof. Was vervolgens wit textiel in de wasmachine met chloor. Zet gekleurde stoffen eerst 30 minuten in water met bleek (zonder chloor) voordat je ze op de gebruikelijke manier wast.
 • Hout: borstel het ergste weg en gebruik dan een sopje van afwaszeep en water om de overige schimmel met een doekje te verwijderen. Maak het hout vooral niet te nat en föhn het daarna goed droog.
 • Matras: zuig de schimmel op met een stofzuiger en gooi vervolgens de stofzuigerzak weg om te voorkomen dat de schimmel zich vanuit daar kan verspreiden. Haal de overige plekken weg met wat alcohol (test wel eerst of dat geen vlekken maakt op je matras), en laat het vervolgens een paar uur in de zon of voor een ventilator drogen.
 • Geverfde muur: mix 100 ml bleek met 1 liter water en breng dit mengsel aan op plekken waar schimmel zit. Laat het een paar minuten intrekken en gebruik dan een hard borsteltje om het weg te schrobben. Trek wel weer beschermende handschoenen aan. Droog daarna de muur met een föhn.
 • Boeken: laat ze eerst volledig drogen en borstel dan de schimmel weg. Overige vlekken kun je weghalen met wat water en chloor (maak het doekje niet te nat). Vervolgens de pagina’s weer goed laten drogen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | goodhousekeeping.com

Beeld | iStock

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden