Margriet logo
Zo kom je erachter op welk ‘vergeten geld’ je recht hebt. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zo kom je erachter of jij recht hebt op ‘vergeten geld’

Een onbekend familielid dat je een hoop geld nalaat, een vergeten bankrekening of een pensioenfonds waar je blijkbaar nog recht op hebt. Op verschillende plekken ligt een hoop ‘vergeten geld’ te wachten op rechthebbenden. Hoe kom je er eigenlijk achter of jij één van hen bent en op welk geld je nog recht hebt?

Het lijkt misschien een situatie uit een film: een flinke erfenis krijgen van een onbekend familielid. Maar in sommige gevallen kan dit zomaar gebeuren. Het Ministerie van Financiën houdt namelijk miljoenen euro’s in bewaring en dat geld ligt daar te wachten tot de eigenaren zich melden. Alleen weten veel eigenaren niet dat ze recht hebben op geld in de zogeheten consignatiekas.

Consignatiekas

In de consignatiekas zit dus het geld dat het Ministerie van Financiën in bewaring heeft gekregen. Eigenlijk kun je de consignatiekas vergelijken met een grote geldpot. Voornamelijk notarissen, curatoren en advocaten storten hier geldbedragen op. Vaak gaat het om geld waarvan niet bekend is wie er recht op heeft of om geld waarvan niet bekend is of degene die er recht op heeft het wil aannemen. Het geld blijft voor minimaal twintig jaar in de kas.

Om wat voor geld gaat het?

Waar komt het geld in de consignatiekas eigenlijk vandaan? Er zijn verschillende opties. Het kan bijvoorbeeld zijn dat iemand komt te overlijden, maar dat er geen partner, kinderen of andere directe familieleden bekend zijn. Volgens de wet kun je erfgenaam zijn als je tot de overledene niet verder verwijderd bent dan de zesde graad in de bloedlijn. Simpel gezegd zijn dat de kleinkinderen van een oudoom of oudtante, maar de kans is erg groot dat je niet weet wie dat zijn. Daardoor wordt geld vaak niet geclaimd.

Ook kan het geld in de consignatiekas uit het bedrijfsleven komen. Hierbij kun je denken aan failissementen, schuldsaneringen of als een bedrijf of particulier wordt uitgekocht door de overheid.

Hoeveel geld zit in de consignatiekas?

In 2019 publiceerde EenVandaag een artikel waarin werd uitgelegd hoeveel geld er in de consignatiekas zit. Het Ministerie van Financiën liet toen weten dat het om meer dan 152 miljoen euro ging. Gemiddeld genomen gaat het hierbij om ongeveer 2.300 euro per rechthebbende. Een flink geldbedrag dus, dat in veel gevallen niet bij de rechthebbende terechtkomt. Het bedrag blijft namelijk niet voor altijd in de consignatiekas. Als er na twintig jaar geen claim is ingediend, is het geld voor de staat.

Wel goed om te weten: als het om nalatenschappen van voor 1980 gaat, dan blijft het geld 60 jaar in bewaring.

Hoe weet ik of ik recht heb op geld uit de consignatiekas?

Om erachter te komen of je recht hebt op geld uit de consignatiekas kun je gebruik maken van het zoekformulier consignatiekas. Als je naam voorkomt in de database en je je recht op uitkering kunt aantonen, dan kun je een claim indienen.

Vergeten bankrekeningen

Naast het geld in de consignatiekas ligt er op meer plekken ‘vergeten geld’ te wachten op de rechthebbende. Bijvoorbeeld bij banken en verzekeraars van verhuisde, overleden of vergeten klanten. Hierbij kan het gaan om een gewone betaalrekening, maar ook om beleggings- en verzekeringstegoeden. Sommige banken gaan wel op zoek naar de klanten, maar houden hier na een jaar vaak mee op. Het tegoed wordt dan geparkeerd tot de rechthebbende zich meldt.

Als erfgename kun je aanspraak doen op banktegoeden via het loket Slapende Tegoeden van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Als de aanbieder niet meer bestaat is deze waarschijnlijk opgegaan in een andere bank over verzekeraar. De opvolgers van oude maatschappijen kun je opzoeken bij De Nederlandsche Bank (DNB) via: 0800-020 10 68

Vergeten pensioenen

Ook bij pensioenfondsen ligt ‘vergeten geld’ te wachten. Pensioenfondsen zoeken naar de rechthebbenden, maar slagen daar niet altijd in. In veel gevallen gaat het om personen die een paar jaar pensioen hebben opgebouwd en naar het buitenland zijn geëmigreerd.

Je kunt contact opnemen met de Pensioen Federatie om erachter te komen of je nog pensioentegoed hebt via 020-751 28 70. Ook kun je een overzicht van pensioentegoeden vinden op mijnpensioenoverzicht.nl.

Vergeten levens- en uitvaartverzekeringen

In het geval van levens- en uitvaartverzekeringen kan er ook sprake zijn van ‘vergeten geld’. Paul Koopman, woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars legt aan Margriet uit hoe dat zit. “Als iemand verhuist en het nieuwe adres niet aan de verzekeraar doorgeeft of een uitvaartverzekering heeft en zijn nabestaanden daarvan niet op de hoogte stelt, kan een polis verloren raken.” Koopman vertelt dat het daarom belangrijk is om dit soort zaken goed te regelen en te bespreken. Verzekeraars krijgen namelijk helaas nog geen seintje bij overlijden en hebben geen toegang tot de bevolkingsadministratie.

Op zoek naar verloren polissen

Gelukkig kun je ook in dit geval op zoek gaan naar verloren polissen. Zo kunnen nabestaanden een aanvraag indienen bij het Verbond van Verzekeraars. “Het verbond geeft alle betrokken verzekeraars een seintje als een nabestaande zich meldt. Vervolgens wordt er dan in de administraties gezocht. Ook zonder signaal van nabestaanden gaan verzekeraars op zoek, bijvoorbeeld als het vermoeden is dat de rechthebbende is overleden (bijvoorbeeld 110 jaar na de bekende geboortedatum),” legt Koopman uit. “Verzekeraars gaan te rade bij de gemeente van het laatst bekende adres of raadplegen databanken en openbare bronnen. Het is arbeidsintensief maar mooi als er uiteindelijk toch kan worden uitgekeerd.”

Tips

Voordat je een verzoek indient bij het Verbond van Verzekeraars, is het wel belangrijk om zelf het een en ander uit te zoeken over of en waar nog een polis loopt. Dit kan best veel werk zijn en daarom geeft Koopman een aantal tips: “Ga op zoek in de bekende schoenendozen en hangmappen en doe navraag bij andere nabestaanden. Is er ooit gesproken over een verzekering? Was dat in de families destijds gebruikelijk?” Wanneer er niets of weinig bekend wordt, kun je uiteindelijk een aanvraag indienen.

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden