Margriet logo
Inductiekookplaat schoonmaken Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zó kom je af van kringen op de inductiekookplaat

Heb je een inductiekookplaat? Dan is de kans groot dat je regelmatig kringen ziet nadat je hebt gekookt. Hoe kun je deze kringen er het beste afkrijgen? Daar is gelukkig een handig trucje voor.

Voor dit trucje hem je helemaal geen dure schoonmaakmiddelen nodig. De benodigheden zijn: een citroen en baking soda.

Citroensap over de kringen

Snijd een citroen doormidden en doop de helft ervan in baking soda. Hierbij is het belangrijk dat de halve citroen goed bedekt is met de baking soda, want anders krijg je niet het gewenste resultaat. Vervolgens wrijf je de ingebrande kringen in met de citroen met het bakspul. Druk dit goed aan, zodat het citroensap vrijkomt op de kringen en de plek goed nat wordt. Knijp de citroen op het eind helemaal uit over de kring. Baking soda en citroensap werken als een wondermiddel, want het begint vanzelf te schuimen. Laat dit een kwartier zitten en veeg het schoon met een droog microvezeldoekje en een theedoek. Je zult zien dat de kringen vanzelf op de inductieplaat verdwijnen. Ga niet té ruw te werk, want dan kunnen er krassen ontstaan op de glasplaat.

In onderstaande video laten ze zien hoe het werkt.

Inductiekookplaat schoonmaken

Heb je geen last van kringen op je inductiekookplaat? Dan is het alsnog handig om deze eens in de zoveel tijd schoon te maken. Een inductiekookplaat is van glas en daarom werkt het schoonmaken wel wat anders dan bij een gasfornuis. Er kunnen sneller krassen ontstaan, dus ga vooral niet te ruw te werk. Om een inductiekookplaat schoon te maken heb je alleen een microvezeldoekje, theedoek, witte of schoonmaakazijn en baking soda nodig.

  • Stap 1: zorg dat de kookplaat helemaal is afgekoeld. Haal er vervolgens een droog microvezeldoekje over om kruimels en dergelijke te verwijderen.
  • Stap 2: bestrooi de inductiekookplaat met een goede laag baking soda.
  • Stap 3: spuit hier wat witte- of schoonmaakazijn in een spuitflesje overheen, zodat het geheel gaat schuimen.
  • Stap 4: bedek nu de kookplaat met een vochtige theedoek en laat die minstens vijftien minuten liggen.
  • Stap 5: gebruik vervolgens de theedoek om alles van de plaat te vegen. Maak de plaat zo goed mogelijk schoon.
  • Stap 6: om je inductiekookplaat echt glanzend te krijgen, kun je er nog een keer wat azijn op spuiten. Veeg de plaat vervolgens goed af met het microvezeldoekje.

Let op: Gebruik je verkeerde middelen op het glas, dan zorgt dit voor krassen of strepen op de glasplaat. Gebruik daarom geen bijtende en schurende middelen. Gebruik verder ook geen scherpe schoonmaakartikelen, zoals staalwol of een schuurspons.

Bron | Tips & weetjes, Kitchn

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden