Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Wow: zó vaak moet je je koffiezetapparaat schoonmaken

koffie.jpg

Het koffiezetapparaat is vaak een gevalletje ‘oh, misschien moet ik die ook weer eens schoonmaken’. Toch kun je het vanaf nu maar beter iets hoger op je to do-lijstje zetten, want er kan zelfs schimmel in groeien (bah). Tijd om daar iets aan te doen.

Volgens een onderzoek van The Public Health and Safety Organization bevatten bij veel mensen minstens 50% van de keukenapparaten schimmel. Dat betekent dat deze apparaten viezer zijn dan de handgreep van je badkamerkraan! Dat geldt ook voor je koffiezetapparaat, vooral wanneer je hem iedere dag gebruikt. Zó kun je ‘m het best schoonmaken:

Was alle losse onderdelen na ieder gebruik

Vaak blijven er stukjes vermalen koffie, olie en koffiedrab achter in het koffiezetapparaat. Het is niet heel hygiënisch als je dit laat zitten: je gebruikt een vies bord toch ook niet twee keer? Daarom moet je na ieder gebruik de losse onderdelen goed afwassen. Dit kan met de hand met wat afwaszeep, maar vaak kun je de onderdelen ook gewoon in de afwasmachine zetten.

Verder is het belangrijk om de verwarmingsplaat af te nemen zodat gemorste koffie niet gaat verbranden. Ook kan het helpen om de klep van het waterreservoir open te laten staan na gebruik, zodat alles goed kan opdrogen. Want waar vocht is, is schimmel.

Spoel maandelijks met azijn

Als je je koffiezetapparaat wat langer hebt, dan kan de binnenkant verstopt raken door kalk en vuil. Daarom kun je het best één keer per maand spoelen met azijn (bij voorkeur schoonmaakazijn, omdat die zuurder is). Dit doe je door het waterreservoir voor de helft met azijn te vullen, en voor de andere helft met water.

Zet het apparaat nu aan zoals je normaal ook doet (zonder koffiefilter), totdat het mengel volledig verwerkt is. De azijn heeft het apparaat dan vanbinnen schoongespoeld. Gooi het mengsel in de pot weg en spoel het apparaat met gewoon water. Herhaal dit twee of drie keer totdat het water dat uit het apparaat komt niet meer naar azijn smaakt.

Was de koffiepot met rijst

Natuurlijk moet je je koffiepot na ieder gebruik wassen, maar het kan zijn dat het glas na een tijdje wat dof wordt. Daar is een handig trucje voor. Vul de pot met warm water en een beetje rijst. Draai dit mengel een paar keer heen en weer in de koffiepot, spoel daarna af met water. Nu is de pot weer mooi glanzend!

Bron | Goodhousekeeping.com
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant