Margriet logo
null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Zo kan mediteren bijdragen aan (betere) orgasmes

Het krijgen van een orgasme is geen must voor een fijne vrijpartij, maar het kan wél heel prettig en ontspannend zijn. Maar wat als je maar moeilijk tot een hoogtepunt komt? Volgens Women's Health kun je ook mediteren om (makkelijker) tot een orgasme te komen.

Voor veel vrouwen kan het lastig (of zelfs onmogelijk) zijn om tot een orgasme te komen en daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn. Je kunt snel afgeleid zijn, last hebben van stress of angst, maar ook medische of chronische aandoeningen kunnen een rol spelen. Daarnaast kunnen sociaal-culturele overtuigingen, slaapproblemen, ervaring op het gebied van seks of communicatieve vaardigheden ook de reden zijn dat je moeite hebt met klaarkomen. Kortom: helemaal niks geks (en veel vrouwen hebben hier last van), maar wel hartstikke vervelend voor jou.

Mediteren voor beter orgasme

Mediteren is bewezen effectief bij problemen op het gebied van stress, angst en depressie, en kan dus ook in de slaapkamer een handje helpen. Een orgasmemeditatie is een mindfulnessoefening die gericht is op ontspanning en lichamelijk bewustzijn. Hoewel het op een gewone meditatie lijkt, is er een verschil: de focus ligt vooral op de geslachtsorganen. Tijdens deze meditatie span je je verschillende lichaamsdelen aan en ontspant ze daarna weer. Zo word je je bewust van die verschillende plekken.

Lees ook:

Seks & de overgang: wist jij dat orgasmes tijdens de overgang anders kunnen voelen?

Orgasmemeditatie

Regelmatig oefenen met deze manier van mediteren, kan je helpen om makkelijker een orgasme te bereiken. Je wordt je bewust van het hier en nu en dat zorgt er weer voor dat je minder snel afgeleid bent. Ook verlicht het stress en angst - iets dat ook in de weg kan staan tijdens seks. En die meditatie gaat als volgt:

  • Begin met ademhalen. Adem aandachtig in en uit. Probeer je hoofd zo leeg mogelijk te maken.
  • Doe een bodyscan (in gedachten je hele lichaam af gaan) en focus extra op de geslachts- en lichaamsdelen waarvan je het fijn vindt dat ze aangeraakt worden.
  • Span deze verschillende lichaamsdelen aan en ontspan ze daarna weer.
  • Probeer je deze oefening tijdens seks? Probeer dan iedere aanraking bewust te voelen en concentreer je op wat er met je lichaam gebeurt.

Uiteraard hoeft een orgasme helemaal geen uitgangspunt te zijn van een goede vrijpartij, maar als je het zelf wilt kan deze meditatie hopelijk iets voor je doen. Of hij voor jou werkt, kunnen we niet beloven. Maar het is wel bewezen dat regelmatig mediteren en oefeningen doen een positief effect hebben op jouw (seks)leven. Het is in ieder geval het proberen waard!

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Women's Health

Beeld | Getty Images

Kirsten ZijderveldGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden