Margriet logo
null Beeld

Zó kan je de drie verschillende soorten lach herkennen

Lachen is gezond. Dat horen we allemaal keer op keer. Maar wat zegt de manier waaróp je lacht eigenlijk over jou? En wist je al dat je – vaak onbewust – uit drie verschillende soorten lach kiest wanneer je een bepaald doel wilt bereiken met je smile?

Volgens Psychology Today zijn er eigenlijk maar drie verschillende manieren van lachen: een lach om affectie te tonen, een lach om positieve feedback te geven en één om dominantie uit te stralen. Herken jij jezelf in deze verschillende soorten?

Affectieve, harmonieuze lach

Deze vorm van lachen straalt volgens lichaamstaaldeskundige Patty Wood vooral blijheid en vriendelijkheid uit. Tegen Well and Good zegt ze dat dit een lach is die je bijvoorbeeld laat zien als je het fijn hebt in een situatie, als je je goed voelt en dat aan de wereld wil laten zien zónder te praten. Ook een kleine glimlach die je gebruikt tijdens het flirten valt in deze categorie. Bij deze lach houd je je tanden op elkaar, en druk je je lippen op elkaar. Daardoor ontstaan er kuiltjes aan de zijkant van je mond, waardoor je extra vriendelijk lijkt.

Een lach om je dankbaarheid te laten zien

De beloningslach, die je laat zien als je iemand positieve feedback wil geven of je dankbaarheid wil laten zien. De harmonieuze lach laat je zien nadat iemand iets goeds voor je gedaan heeft. Het is een manier om iemand te bedanken als ze een deur voor je opengehouden hebben, of als iemand je bijvoorbeeld een kopje koffie komt brengen. Bij de dankbare lach trek je je lippen omhoog, waardoor er kleine kuiltjes ontstaan aan de zijkanten van je mond. Ook worden je wenkbrauwen hier meestal iets hoger.

De dominante lach

Als je iets wilt van een ander, kan je tot slot de dominante lach laten zien. Zo’n lach laat macht en controle zien, en kan soms ook door anderen tégen jou gebruikt worden. Deze lach herken je doordat je bovenlip omhoog gaat, je wangen ook omhoog gaan en je oogleden wat hoger en meer open komen staan. Ook als mensen met hun tanden bloot lachen, kan het vaak een dominante lach zijn. Deze lach kun je zelf gebruiken in situaties waarin je voor jezelf op moet komen, maar als je superioriteit wilt uitstralen kan je het beter laten zitten. Maar als iemand met zijn tanden bloot en een ‘vriendelijke’ lach op zijn of haar gezicht naar je toekomt, moet je écht even opletten om te analyseren wat ze in die situatie precies van je willen.

Bron | Well + Good, Famme

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden