Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Zeven makkelijke manieren om meer geld over te houden

met-deze-tips-gaat-je-kleding-veel-langer-mee.jpg

Ruim een derde van de Nederlanders maakt zich zorgen over geld, blijkt uit onderzoek. Herkenbaar? Met deze tips houd je voortaan aan het eind van de maand meer over.

Vind jij het vervelend om bankafschriften te openen of te bekijken? Je bent niet de enige. Uit de Barometer Financiële Onbezorgdheid van de Volksbank, een onderzoek onder bijna 1.400 Nederlanders, blijkt dat één op de vier Nederlanders dit lastig vindt. Een derde van de mensen heeft ook het gevoel weinig controle te hebben over hun financiële situatie.

Zeven tips voor meer grip op je geld

Als je dit herkent en graag meer geld wil overhouden aan het einde van de maand, dan is het allereerst belangrijk om meer inzicht te krijgen in je uitgaven. Vaak geven we ongemerkt geld uit aan dingen die we niet echt nodig hebben. Met deze tips krijg je overzicht.

1. Houd één maand bij waar je je geld aan uitgeeft

Houd een maand bij wat je uitgaven zijn. Zo ontdek je je valkuilen of (te) grote kostenposten. Wil je van die cappuccino onderweg naar het werk blijven genieten, dan zul je misschien iets moeten laten waar je minder waarde aan hecht.

2. Houd structureel een (digitaal) huishoudboekje bij

Installeer een digitaal huishoudboekje op je telefoon of computer. Superhandig! Het helpt je om je uitgaven en inkomsten bij te houden en overzicht te krijgen. Het voordeel van een digitaal huishoudboekje is dat je je rekeninginformatie vaak automatisch kunt inladen. Ook kun je transacties indelen in categorieën, zodat je ziet waar je geld naartoe gaat. Veel huishoudboekjes zijn gratis, maar als je meer mogelijkheden wilt, dan moet je een klein bedrag betalen (maar dat zou je er makkelijk uit moeten kunnen halen). Wil je je dagelijkse uitgaven precies bijhouden, dan kun je natuurlijk ook een papieren huishoudboekje gebruiken.

3. Doe aan vergelijkend warenonderzoek

De meeste mensen doen geen vergelijkend onderzoek. Terwijl je hiermee veel geld kunt besparen. Op internet vind je allerlei handige vergelijkingssites voor bijvoorbeeld (zorg)verzekeringen, energiemaatschappijen en internetaanbieders. Ga echter liever niet volledig af op het advies van één vergelijkingssite, adviseert de Autoriteit Consument en Markt.

4. Zorg voor voldoende saldo op je bankrekening

Als je voldoende saldo hebt, kun je rekeningen op tijd betalen en voorkom je boetes of naheffingen. Maak zo nodig geld over van je spaarrekening. Zo voorkom je dat een automatische overschrijving mislukt of dat je onnodig rood staat. Rood staan slurpt rente! Probeer ook zo min mogelijk gebruik te maken van een creditcard. Heb je al betalingsproblemen? Op zelfjeschuldenregelen.nl vind je handige stappenplannen en voorbeeldbrieven aan instanties voor als je een betalingsregeling wilt aangaan.

5. Bekijk één keer per jaar al je kostenposten

Ga er één keer per jaar even voor zitten om je inkomsten en uitgaven naast elkaar te leggen. Kies bijvoorbeeld het moment van de belastingaangifte, dan moet je toch al ‘de papieren in’. Waar geef je (te veel) geld aan uit? Zijn er nutteloze uitgaven, zoals abonnementen waar je niks mee doet? Hebben jij en je partner allebei een doorlopende reisverzekering? Ben je nog lid van de Wegenwacht terwijl je geen auto meer hebt? En zo zijn er (veel) meer zaken om eens onder de loep te nemen.

6. Kijk of je kunt besparen

Heb je alles op een rij, dan kun je kijken waar je ruimte hebt om iets te veranderen aan je uitgaven. Kijk of je kunt besparen op vaste lasten door bijvoorbeeld goedkopere abonnementen te nemen of voordeligere verzekeringen af te sluiten. Dit zijn tien tips om te besparen op je zorgverzekering.

7. Bouw een buffer op

Het kan zomaar gebeuren: de wasmachine of auto gaat kapot, waardoor je voor onverwachte extra uitgaven komt te staan. Je kunt je daarop voorbereiden door een extra reservepotje aan te leggen voor onvoorziene uitgaven. Dit heet ook wel een financiële buffer. Met de bufferberekenaar van het Nibud kun je uitrekenen hoe hoog die buffer zou moeten zijn.

Op wijzeringeldzaken.nl vind je meer advies om je financiën op orde te krijgen.

Bron | Wijzer in geldzaken, ad.nl

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Lees ook

Ouderdomsstaar: dit zijn de eerste symptomen
7 tips om geld te besparen bij de tandarts
Máxima en Willem-Alexander maken een lekkere lunch voor ouderen

Bekijk ook

Een kapsel met koninklijke allure? Zo maak je zelf de beroemde Máxima-knot.

Ook interessant