null Beeld

Zo herken je nierfalen bij je kat en dit kun je eraan doen

Wist je dat maar liefst één op de drie katten nierproblemen ontwikkelt? Bij nierfalen zijn de nieren niet meer goed in staat om de normale nierfuncties uit te voeren, wat ernstige gevolgen kan hebben. Het is dan ook belangrijk dat je nierfalen zo snel mogelijk herkent.

Wij leggen je uit op welke symptomen je moet letten.

Wat is nierfalen?

De nieren zorgen ervoor dat er een juiste vochtbalans is en dat afvalstoffen verwerkt worden. Ze zijn dus ontzettend belangrijk voor de gezondheid van je kat. Bij nierfalen hebben de nieren echter een deel van hun functies verloren. Ze werken minder goed, waardoor afvalstoffen zich sneller zullen ophopen. Je hebt twee verschillende soorten nierfalen, namelijk acuut nierfalen en chronisch nierfalen.

Acuut nierfalen

Bij acuut nierfalen krijgt je kat plotseling last van zijn nieren en is hij ineens doodziek, terwijl hij kort daarvoor nog gezond was. Bij acuut nierfalen heeft je kat een normaal gewicht, een gezonde vacht en zien de nieren er bij een echo soms ook gewoon normaal uit. Een bloedonderzoek laat echter een extreme verhoging van de nierwaardes zien. Acuut nierfalen treedt vaak op als je kat iets giftigs binnen heeft gekregen, bijvoorbeeld lelieplanten of medicijnen. Ook een nierinfectie, verstopping van de blaas of een tumor kan de oorzaak van acuut nierfalen zijn. Je kat kan gelukkig volledig herstellen van acuut nierfalen, mits je er op tijd bij bent.

Lees ook: waarom overgewicht vervelende gevolgen kan hebben voor je kat

Chronisch nierfalen

Bij chronisch nierfalen gaan de nierfuncties geleidelijk achteruit. Er ontstaat littekenweefsel in de nieren dat zich samentrekt, waardoor de nier minder goed kan werken. De nier(en) kunnen hierdoor ook op den duur kleiner worden. Omdat littekenweefsel niet zomaar kan worden weggehaald, zullen de nierproblemen ook nooit volledig overgaan. De oorzaak van chronisch nierfalen is vaak moeilijker te achterhalen. Er kan sprake zijn van een infectie van de nieren (of nierbekken), ernstige uitdroging, een blokkade van de urinewegen, hartaandoeningen, niertumoren of aangeboren afwijkingen van de nieren.

Symptomen chronisch en acuut nierfalen

Hoewel de symptomen van chronisch en acuut nierfalen vaak hetzelfde zijn, treden ze wel op een andere manier op. Bij acuut nierfalen zie je de symptomen vaak gelijk, terwijl het bij chronisch nierfalen veel langzamer gaat. De volgende symptomen kunnen in ieder geval wijzen op nierfalen:

  • Je kat wordt zwakker en is minder actief
  • Je kat moet vaak overgeven of heeft diarree
  • Je kat eet steeds minder, maar drinkt juist steeds meer
  • Je kat kan een zweer hebben in het mondslijmvlies
  • De vacht van je kat gaat van het lichaam af staan
  • Je kat verliest gewicht
  • Je kat plast meer dan normaal
  • Je kat heeft een slechte adem

Wat te doen?

Herken je deze symptomen bij je kat? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan. Zodra hij of zij nierfalen heeft vastgesteld, kan direct een behandelplan worden opgesteld. Zo kan er een infuus worden gegeven en aangepaste voeding en medicatie worden voorgeschreven. Ook is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je kat voldoende blijft drinken. Katten met nierproblemen plassen namelijk vaker, waardoor het extra belangrijk is om voldoende vocht binnen te krijgen. Dit kun je stimuleren door stromend water aan te bieden, bijvoorbeeld door middel van een drinkfontein. Ook kun je op verschillende plekken in huis een drinkbak neerzetten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Pets Place, Anicura, Dierendokters

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden