Vrouw knuffelt hond Beeld Getty Images/Image Source
Beeld Getty Images/Image Source

PREMIUM

Zo herken je het als je hond niet wil knuffelen

Knuffelen, we doen het allemaal om onze affectie aan een ander te tonen. We krijgen er prettige gevoelens bij. Dit komt door het knuffelhormoon oxytocine. Knuffelen voelt dus goed. Het is dan ook niet zo heel vreemd dat wij onze honden ook regelmatig knuffelen. Op deze manier willen wij ze laten voelen dat we erg dol op ze zijn. Maar vinden honden het echt leuk om door ons geknuffeld te worden?

Holistisch hondengedragstherapeut Nadieh Cuijten geeft antwoord op deze vraag.

Knuffelen met honden

Helaas is het zo dat honden het niet altijd prettig even prettig vinden als wij en wellicht die knuffelbeurt overslaan. Ze laten liever op een andere manier zien dat ze dol zijn op ons. Knuffelen kan de stresslevels in jouw hond opkrikken. De realiteit is vaker dat honden knuffelen tolereren. Ze ondergaan de knuffel als het ware. Wanneer je honden observeert, zul je vaker wél als niet zien dat honden stress-signalen tonen tijdens het knuffelen.

Herkennen van signalen

Signalen die aangeven die je hond aangeeft als hij/zij knuffelen niet fijn vindt:

 • Lip likken
 • Gapen
 • Ogen sluiten, half of helemaal
 • Wegdraaien met het gezicht de andere kant op
 • Grommen
 • Oog wit laten zien (whale eye)
 • Oren naar beneden/achter
 • Een voorpootje omhooghouden
 • Hijgen
 • Proberen weg te komen
 • Bevriezen

Dit zijn allemaal signalen dat je hond zich hier misschien niet zo prettig bij voelt. Merk je deze signalen op? Laat je hond dan los en kijk of hij terugkomt voor meer. Komt hij niet terug voor meer, dan weet je dat het niet zo gewaardeerd wordt als je misschien dacht.

Honden en kinderen

Bij kinderen is het helemaal oppassen geblazen en kan het gevaarlijk zijn. Veel volwassen zijn moeilijk in staat om de signalen van hun hond te herkennen. Kinderen kunnen deze signalen dan al helemaal amper herkennen. et kan dan zomaar gebeuren dat een hond hapt als hij tegen zijn zin in geknuffeld wordt. Uit onderzoek is gebleken dat veel hond-kind bijtincidenten plaatsvonden tijdens en na het knuffelen. Als mensen niet luisteren naar deze communicatie dan kan het escaleren en zijn er in zo'n geval alleen maar verliezers. Kleine kinderen zijn op gelijke hoogte van honden. Daardoor zijn ze vele malen kwetsbaarder dan volwassenen. Wees dus altijd zeer alert en leer alternatieven aan om affectie te tonen aan de hond in plaats van vast te pakken.

Gevangen gevoel

Honden zijn van nature conflictvermijdende dieren. Ze kiezen er liever voor om confrontaties uit de weg te gaan in plaats van de aanval te kiezen. Op het moment dat wij onze armen om onze honden heen slaan, ontnemen we hen de mogelijkheid om te kunnen ‘vluchten’ en afstand te vergroten. Honden kunnen zich door het knuffelen gevangen voelen en dat zorgt voor stress.

Goede band

Natuurlijk is het geen ramp om je hond eens te knuffelen. Lichaamscontact is juist heel belangrijk en kan jullie band versterken. Het is belangrijk om altijd als voorwaarde te stellen dat je hond het ook fijn vindt. Zorg er altijd voor dat de hond naar jou komt en niet andersom. Hanteer bij knuffelen de vijf seconden-regel. Dit houdt in dat je vijf seconden knuffelt of aanhaalt en dan stopt. Komt de hond terug voor meer dan doe je het weer. Geeft de hond geen reactie of loopt deze weg, dan stop je. Zo weet je altijd of het gewenst is. Wat het ook is dat voor jullie werkt, zorg ervoor dat het wederzijds is en jullie samen kunnen genieten van de mooie interactie.

Over Nadieh Cuijten

Nadieh Cuijten, Van hakjes tot Poepzakjes Beeld Nadieh Cuijten
Beeld Nadieh Cuijten

Nadieh Cuijten is auteur van ‘Je Hond Beter Begrijpen’ en gediplomeerd gedragstherapeute voor honden die werkt onder de naam van Hakjes tot Poepzakjes. Ze helpt je om de taal van jouw trouwe viervoeter te begrijpen met haar holistische benadering. Je kunt haar volgen op Instagram.

Nadieh CuijtenGetty Images/Image Source

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden