blind treinreis Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zo help je blinde of slechtziende mensen bij hun treinreis

Als je blind of slechtziend bent, is reizen met de trein soms een flinke uitdaging. Andere reizigers kunnen daarbij het verschil maken, vinden NS, ProRail en de Oogvereniging. Met een campagne roepen zij op om meer oog te hebben voor een ander.

Ze lanceren de campagne ‘Oog voor een ander’ op een bijzonder moment, namelijk op de Internationale Dag van de Witte Stok, waarop aandacht wordt gevraagd voor blinden en slechtzienden die gebruikmaken van dit hulpmiddel.

Blinde en slechtziende treinreizigers

Volgens NS, ProRail en de Oogvereniging zijn veel treinreizigers zich niet altijd bewust van blinden en slechtzienden op het station en in de trein. Zo weet niet iedereen dat de geleidelijnen – tegels met ribbelbelijning die mensen met een visuele beperking helpen om de weg te volgen – bedoeld zijn voor slechtzienden. Het komt daardoor regelmatig voor dat iemand zijn tas of koffer op een geleidelijn zet, waardoor medereizigers met een visuele beperking worden gehinderd.

Activiteiten op het station

Met de campagne ‘Oog voor een ander’ worden treinreizigers opgeroepen om rekening te houden met slechtzienden in het openbaar vervoer. Om aandacht te vragen, worden zaterdag op verschillende stations in Nederland activiteiten georganiseerd. Zo kun je op Den Haag Centraal, Utrecht Centraal en Den Bosch met een simulatiebril ervaren hoe het is om met een visuele beperking door een treinstation te lopen. Ook staan medewerkers van de Oogvereniging klaar om treinreizigers te voorzien van tips en advies.

Maak het verschil

Benieuwd hoe je iemand met een visuele beperking kunt helpen op het station? De Oogvereniging deelt een paar tips. Let allereerst op dat je je bagage niet midden op een geleidelijn zet, want daarmee versper je de weg. Zorg ook dat je koffer of tas geen obstakel vormt in het gangpad in de trein. Wees daarnaast alert bij de incheckpoortjes. Houd afstand bij het inchecken en kruip niet plotseling voor, want dit kan zorgen voor een schrikreactie. Dat geldt ook voor het in- en uitstappen van de trein: geef tijd en ruimte. Eenmaal in de trein, kan het fijn zijn om een blinde of slechtziende reiziger te helpen aan een lege zitplaats. Benoem de plek met woorden als ‘voor u’ of ‘rechts van u’. Uiteraard kun je ook helpen door je eigen plek af te staan. Tot slot adviseert de vereniging: raak iemand met een visuele beperking niet ongevraagd aan en vraag eerst of hulp wel gewenst is.

Bron | Oogvereniging, Noordhollands Dagblad

Margriet.nl genomineerd voor Website van het Jaar

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden