null Beeld

Zo groot is de invloed van een spoiler écht op je kijkplezier

Zit je net helemaal in een spannende serie of een bloedstollende film, verklapt iemand het einde aan je. Irritant! Maar verpest een spoiler echt je kijkplezier, of valt dat eigenlijk wel mee?

Spoiler alert: volgens de wetenschap, stellen we ons een béétje aan.

Spoiler alert

Hoe erg is het om een spoiler te horen? Verstoort dit daadwerkelijk je kijkplezier of valt dit eigenlijk wel mee? Aan de ene kant kunnen we ons goed voorstellen dat spoilers tot veel irritatie kunnen leiden. Als je bijvoorbeeld Wie is de Mol? nog niet hebt gezien, vermijden we toch het liefst even onze social media. Aan de andere kant speuren we ook maar wat graag het hele internet af op zoek naar hints en aanwijzingen om maar een tipje van de sluier te vinden. Maar wat hopen we dan te vinden als we eigenlijk het directe antwoord op de vraag toch nog niet willen weten? Hetzelfde geldt voor je lievelingsfilm of -boek; ook die kun je eindeloos blijven kijken of lezen, ook al weet je het einde al.

Onderzoek naar kijkplezier

Toch hebben we een bepaalde associatie met spoilers dat het ons plezier verpest. Quest zette de onderzoeken hiernaar op een rijtje. Allereerst halen zij het onderzoek van psychologen Jonathan Leavitt en Nicholas Christenfeld uit 2011 aan. Hieruit bleek verrassend genoeg dat verschillende verhalen die werden voorgelegd aan studenten, leuker waren als de lezer eerst een samenvatting inclusief spoiler had gelezen. Volgens Leavitt en Christenfeld ligt dit aan het feit dat een verhaal eenvoudiger te volgen is al je het einde al weet. Je snapt het verhaal sneller, waardoor je minder tijd kwijt bent aan ontrafelen van personages en verhaallijnen. Het maakt het dus wel minder spannend, maar leuker om te lezen.

Invloed van je persoonlijkheid

Aan de hand van hetzelfde onderzoek, ging communicatiedeskundige Benjamin Johnson ook met een onderzoek aan de slag. Voor dit onderzoek liet hij de testpersonen niet alleen verhalen met én zonder spoiler lezen, maar ook een persoonlijkheidsvragenlijst invullen. Hieruit kwam naar voren dat de testpersonen die aangaven graag emoties te ervaren, meer plezier beleefden aan verhalen zónder spoilers. Alleen bij horrorfilms is er een uitzondering, dan zijn de spoilers voor deze groep testpersonen wel prettig. Dat heeft er mee te maken dat je een soort extra dosis angst creëert, omdat je al weet dat er iets engs staat te gebeuren. Daardoor is het schrikmoment nog intenser.

Aangeleerd gedrag

Toch stelt Johnson dat onze afkeer voor spoilers voornamelijk door onszelf is aangeleerd. Dat komt volgens hem omdat je keuzes dan zonder te vragen worden ontnomen. Het is menseigen om de touwtjes zelf in handen te willen houden. Maar voor de volgende keer dat je een spoiler hoort is er geen nood aan de man; het effect van een spoiler beïnvloedt dus maar op een minimaal niveau je kijkplezier. Volgens de wetenschap, tenminste.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Quest

Beeld | iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden