null Beeld Tia Borgsmidt (House of Pictures). Styling: Honning & Flora Rikke Larsen (House of Pictures).
Beeld Tia Borgsmidt (House of Pictures). Styling: Honning & Flora Rikke Larsen (House of Pictures).

PREMIUM

Zó geef je die strandvondsten een mooie plek in je huis

Een mooie schelp, een mysterieus takkenbosje of een stukje verweerd hout. Je raapt ze op en neemt ze mee naar huis omdat het je raakt. Maar eenmaal thuis… wat móét je ermee? Nou, genoeg dus!

null Beeld

Stilleven van strandvondsten

Strandvondsten zijn perfecte items om je huis mee te stylen en ze liggen letterlijk voor het oprapen. Een glazen pot vol kleine schelpen, een scheermesje, maar ook met duingrassen en een veer creëer je mooie plekjes in huis om dat heerlijke, vrije strandgevoel nog even vast te houden. Combineer het vooral met rotan, verweerde meubels en je eigen rieten zonnehoedje. En berg dat visnetje eens een keer niet op!

Strandsfeer

Met de juiste combinatie van kleuren en materialen geef je zelfs een stadsbalkon een idyllisch strandgevoel. Het uitzicht moet je er dan maar bij denken, of je zet langs de balustrade een hoge rij bamboegras.

null Beeld
null Beeld
 1. Kijkkastje
  Verdiepte lijsten (van die insectendozen) lenen zich perfect voor bijzondere schelpen. Plak ze vast met montagekit en schrijf de namen of vindplaats op oud papier (bijvoorbeeld de schutbladen uit oude, vergeelde boeken). Met vulpen of kroontjespen schrijven geeft een nog authentieker effect.
 2. Hanger
  Een stukje drijfhout met een gat erin gevonden? Dat is een perfecte sleutelhanger voor de schuur of beter nog, je zomerhuisje! Met een witte marker schrijf je het huisnummer erop.
null Beeld
null Beeld

Zomerkast

Zoals ze vroeger op school een herfsttafel maakten, zo maak je ook een zomerkast. Maak een mooi plekje vrij om alles uit te stallen. Schelpen in een pot of mandje, veren in een vaas of glas, strandzand in kleine buisjes en de fraaiste schelpen krijgen een ereplekje. Posters en prentjes met zee of strand gerelateerde illustraties maken het af. De truc is vooral het clusteren van ‘soortgenoten’.

Leuk uitzicht

Geef je badkamer een maritieme look door ook daar te stylen met gevonden stranditems. Een grote oesterschelp leent zich perfect als zeepbakje en ook je oorbellen leg je in een diepe schelp. Duingras staat charmant in een lichtblauw keramieken vaasje in het raamkozijn.

null Beeld

Schelpzoekers versus strandjutters

Het beste moment om bijzondere schelpen te vinden is wanneer er sprake was van oostenwind. Door de wind wordt er meer oppervlaktewater naar zee gestuwd, zodat er een onderstroom ontstaat – de andere kant op. Zo wordt de zeebodem door het dieptewater schoongeveegd en het resultaat vind je op het strand. Voor strandjutters is er nu dus niet zoveel aan. Drijvende items worden met de aflandige wind juist verder de zee op geblazen. Zij hebben de meeste kans op toffe vondsten na storm uit windrichtingen tussen zuidwest en noordwest. De meeste schatten zul je vinden bij afgaand tij langs de vloedlijn.

Lekker fris

In principe hoef je schelpen alleen maar af te spoelen met lauw water zodat zand en zout worden weggespoeld.

null Beeld
null Beeld
 1. Wandhanger
  Maak van de lange stok van een niet meer gebruikte hangmat een echte blikvanger. Hier zitten al gaatjes in waar je zo katoenen draden doorheen kunt rijgen om je strandvondsten aan vast te knopen. Ook nog een houten vis of ander verweerd item liggen of bij de kringloop gevonden? Past er prima tussen!
 2. Strandtafelen
  Maak van verweerde stukken hout naambordjes voor aan tafel. Eerst even zandvrij maken en daarna de naam van je disgenoot er met een witte (krijt)marker op schrijven. Met een stukje gevonden, gescheurd textiel of visnet knoop je een duinbloem om een linnen servet. Nu de bouillabaisse nog!

TIP
Gebruik een oude bezemsteel en boor daar gaatjes in. Of gebruik een stok en wikkel het touw eromheen.

Ghislaine van DeldenTia Borgsmidt (House of Pictures). Styling: Honning & Flora Rikke Larsen (House of Pictures).

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden