Speelgoed voor de kleinkinderen  Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Zo ga je als oma om met (eng) speelgoed van je kleinkinderen

Rages zijn van alle tijden en komen, al dan niet in dezelfde vorm, altijd weer terug. Monsters bijvoorbeeld. Op dit moment is vooral de Huggy Wuggy knuffel populair onder kinderen. Maar wat is dit precies en hoe ga je het gesprek aan over enge knuffels, films en videospelletjes met (klein)kinderen?

We vroegen opvoedkundige Marina van der Wal om advies.

Huggy Wuggy

Een enge knuffel, dat is Huggy Wuggy misschien niet meteen. De rode lippen, zichtbare tanden en ondeugende blik laten wel zien dat het een speels figuur is. Het is een karakter uit Poppy Playtime, een horrorgame voor kinderen van twaalf jaar en ouder. Huggy Wuggy ondergaat hierin allerlei experimenten, waardoor het niet meer lief en schattig, maar eerder moordlustig is.

Huggy Wuggy knuffels Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Hoewel de knuffel op het eerste gezicht misschien niet heel eng overkomt, kan het dit zeker wel zijn voor kinderen. Die waarschuwing doen verschillende basisscholen en Bureau Jeugd & Media. Door YouTube en TikTok krijgen ook hele jonge kinderen het monster te zien.

Pedagoog Herald Hofmeijer zegt tegen EditieNL: "Kinderen kunnen pas vanaf hun zevende de echte wereld van fictie onderscheiden. Smurfen zijn voor hen daardoor levensecht.” Hij is dan ook van mening dat jonge kinderen beter niet in aanraking kunnen komen met het monstertje.

Zo pak je het als oma aan

Kinderen kunnen bang worden voor het monster, omdat ze denken dat het 's nachts zomaar binnenkomt. “Zeker als ze ermee wakker worden, kan het eng zijn", zegt Marina. “Maar als oma kan het lastig zijn om die risico's in te schatten. Mijn advies voor speelgoed is dan ook altijd: overleg het met de ouders. Vraag wat je kunt kopen en schaf niet zomaar iets tussendoor aan. Maak daarover van tevoren afspraken. Spreek bijvoorbeeld een bedrag af. Alles daarboven overleg je eerst.”

“Ik ben er ook wel voor om kinderen lekker te laten griezelen, maar controleer het.” Bij een knuffel als deze kan het ook zo zijn dat de angst langzamerhand toeneemt, of dat jij als oma niet meteen de enge kant ziet. Gewoon, omdat je niet weet wat er op internet speelt.

Dus heeft Marina nog een tip: "Bewaar altijd het bonnetje als je een knuffel of speelgoed koopt. Mocht het dan toch niets zijn, dan kun je de knuffel, of een videospel of film, altijd nog weer ruilen. En kijk natuurlijk altijd naar de leeftijd die op de verpakking staat. Als daar 12 jaar en ouder staat, terwijl je kleinkind tien is. Doe het dan niet. Ook niet als ze zeggen 'maar van papa en mama mag het wel'. Dan overleg je eerst met papa en mama. Laat die beslissing over dit soort speelgoed dus ook echt bij de ouders.”

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden