Geld besparen op je energierekening? Annemarie van Gaal geeft tips Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zó bespaar je geld op je energierekening

De energieprijzen stijgen, wat betekent dat we vroeg of laat allemaal te maken krijgen met een hogere rekening. De verwarming laat je natuurlijk het liefst op dezelfde temperatuur staan, zonder daar extra voor te betalen. Maar hoe kun je dan wel besparen op die energierekening?

We gingen in gesprek met Annemarie van Gaal en vroegen haar naar tips waarmee je kunt besparen op je energierekening.

Vast contract

Er zijn verschillende soorten energiecontracten, waaronder een vast en een variabel contract. Kies je voor een vast contract? Dan staan de energietarieven die je gaat betalen voor de looptijd van dat contract, of dat nou een jaar, twee jaar of meer is, vast. Bij variabele tarieven kan de prijs tussendoor stijgen, maar ook dalen. Het advies van Annemarie? “Aan de hoogte van je energierekening kun je weinig doen. Je kunt gaan vergelijken met andere partijen, maar als je nu een vast contract hebt zou ik dat niet doen. Wacht eerst tot je huidige contract afloopt en kijk dan hoe het er voorstaat. Hopelijk zijn de energieprijzen tegen die tijd weer wat lager.”

Isoleren

Maar wat kunnen we dan wel doen om te besparen op onze energierekening? “Het beste wat je nu kunt doen is je huis isoleren,” deelt Annemarie. “Er zijn heel veel manieren om dat te doen. Je hoeft niet meteen met een dure aanpassing, zoals isolerend glas te beginnen. Denk eerder aan rollen voor de kieren, tochtstrips, folie achter de verwarming en meer van dat soort kleine dingen. Je doet het snel en de veranderingen kunnen je al gauw enkele tientjes tot soms honderden euro’s per jaar schelen.”

Verbeter wat je al hebt

Wil je je huis isoleren en daar zo min mogelijk geld aan uitgeven? Begin dan met dingen die je al in huis hebt of voor weinig geld aan kunt pakken. Een brievenbus is bijvoorbeeld iets waar je misschien niet snel bij stilstaat, maar wat wel goed te isoleren is. Want zit jouw brievenbus in de deur die naar de gang leidt? Grote kans dat dit voor ontzettende tocht zorgt. Sluit de brievenbus daarom af met een brievenbusborstel, zodat er veel minder kou binnenkomt.

En wat denk je van gordijnen? Deze kunnen ook goed helpen bij de isolatie van je huis. Laat ze overdag open, zodat de zon je huis kan verwarmen, en doe ze ‘s avonds weer dicht als het afkoelt. Zo zorg je ervoor dat de warmte binnenblijft en hoeft de verwarming minder snel aan. Komen je gordijnen tot de grond en hangen ze voor de verwarming? Zorg er dan voor dat je ze even oprolt of in de vensterbank legt als je de verwarming aanzet. Zo komt de warmte ook daadwerkelijk de kamer binnen.

Benieuwd naar de rest van de vragen op het gebied van besparen die we aan Annemarie van Gaal stelden? Je vindt ze op onze Instagram onder de highlight ‘Q&A Geld’.

Bron | Gaslicht.com, Radar

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden