Zitten werkt verslavend volgens wetenschappers. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zitten is net zo verslavend als drugs, volgens wetenschappers

Zitten heeft een verslavende werking. Dat zeggen verslavingsarts Robert van de Graaf, cardioloog Leonard Hofstra en hoogleraar Erik Scherder in het internationale wetenschappelijke tijdschrift Journal of Physical Activity and Health.

Ons stoelgebruik moet daarom worden behandeld als het afkicken van roken, alcohol en drugs.

Nóg meer zitten

Dat het een probleem is dat we te veel zitten, bleek in 2012 al. Toen waarschuwde de World Health Organisation (WHO) voor ons zitgedrag. Toch is er nog niet veel veranderd, want anno 2022 zijn we juist nóg meer gaan zitten: gemiddeld 10,1 uur op een doordeweekse dag. En dat zitten werkt als een verslaving: “Bij mensen die hun stoelgebruik minderden, zagen we in de eerste weken afkickverschijnselen, zoals vermoeidheid, prikkelbaarheid en een onaangenaam of pijnlijk gevoel,” legt verslavingsarts Van de Graaf uit aan NU.nl.

Zó schadelijk is langdurig zitten

Langdurig zitten is ook echt schadelijk. Jaarlijks zorgt het ervoor dat 5,3 miljoen mensen vroegtijdig overlijden. Dat komt doordat het het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en hersenziektes verhoogt. Als je het zitten terugbrengt naar onder de vier uur per dag, dan levert dat volgens de deskundigen een enorme gezondheidswinst op.

Meest voorkomende verslaving

Volgens verslavingsarts Van de Graaf is zitten op een stoel aangeleerd gedrag, net zoals roken. Stoelgebruik is volgens hem wereldwijd misschien wel de meest voorkomende verslaving. “Vroeger had niemand een stoel. Een koning of keizer had een troon, de rest zat gehurkt op de grond. Dat is voor de mens een heel natuurlijke houding.”

We zouden dus een stuk minder moeten zitten, maar hoe pak je dat het beste aan? Van de Graaf deed een proef met mensen die veel zitten en behandelde de proefpersonen net zoals andere verslavingen. Dat begint met bewustwording. “Schrijf maar eens op hoeveel en waar je de afgelopen 24 uur op hebt gezeten. En daarna: wat voelde je daarbij? En wat is de reden dat je die stoel gebruikte?”

Ontwenningsverschijnselen

De proef zorgde ervoor dat mensen minder gingen zitten en ze fitter werden. In de eerste weken kregen ze wel last van verschillende ontwenningsverschijnselen zoals nekpijn en bilpijn. Ook werkte hun nieuwe gedrag aanstekelijk voor mensen in hun omgeving. “Dat effect zie je ook bij het afkicken van andere verslavingen zoals roken en alcohol,” zegt Van de Graaf.

Comfortabele stoelen uit huis

We zouden dus minder moeten zitten. Volgens Van de Graaf kun je beginnen door alle comfortabele stoelen uit je huis te halen. Want als je minder comfortabel zit, heb je ook minder de neiging om te gaan zitten.

Bron | Nu.nl, Human Kinetics Journals

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden