null Beeld

Zijn winterbanden écht nodig of is het maar geldklopperij?

In sommige landen zijn winterbanden verplicht, maar in Nederland is dit niet zo. Betekent dit ook dat je winterbanden eigenlijk helemaal niet nodig hebt? Of zou je ze wel gewoon braaf elke winter onder je auto moeten zetten?

Wij zochten het voor je uit.

Zijn winterbanden écht nodig?

Als het gaat om winterbanden heb je eigenlijk altijd twee kampen: je hebt mensen die er zeker van zijn dat ze absoluut veiliger zijn in de winter, maar je hebt ook mensen die het maar geldklopperij vinden. Volgens Autoweek heb je winterbanden niet per se standaard nodig in de winter, tenzij er echt sprake is van winters weer (dus ijzel en sneeuw). Winterbanden hebben onder winterse omstandigheden namelijk meer grip op de weg en zijn daardoor ook veiliger. Als het dus flink heeft gesneeuwd en het is glad op de weg, dan zijn winterbanden absoluut veiliger dan zomerbanden. Maar zolang het niet sneeuwt en er is geen ijzel, dan maakt het in de winter echt niet uit of je winterbanden of zomerbanden hebt.

Lees ook: Gladde wegen? De 5 belangrijkste tips als je dan gaat autorijden

Hoeveel kosten winterbanden?

Het voordeel van winterbanden is, dat je zomerbanden niet zo snel slijten en je daar dus langer mee kan rijden. Maar hoeveel kost een set nieuwe winterbanden je nu eigenlijk? Volgens Autoweek moet je voor een set van vier nieuwe banden uitgaan van een prijs van minimaal 300 euro. Het monteren, uitlijnen en balanceren van de wielen kost (afhankelijk van het bedrijf) nog eens een kleine 100 euro.

Kun je in de zomer blijven doorrijden opwinterbanden?

Stel je hebt nieuwe winterbanden onder je auto laten zetten, is het dan écht nodig om ze in de zomer weer om te ruilen voor zomerbanden of kun je prima op je winterbanden blijven doorrijden? Voor je portemonnee én je veiligheid is het beter om in de zomer op zomerbanden te rijden. Bij hogere temperaturen slijten winterbanden namelijk sneller en daarnaast is het weggedrag van winterbanden bij hoge temperaturen minder goed.

Conclusie

Omdat we in Nederland de afgelopen jaren vooral zachte winters hebben gehad, kun je over het algemeen prima met zomerbanden blijven doorrijden in de winter. Dit jaar heeft ons echter geleerd dat Nederland qua weer erg onvoorspelbaar blijft. En als je kijkt naar de sneeuwval van de afgelopen dagen, dan kun je toch wel stellen dat het in dit soort situaties toch wel erg fijn is om winterbanden te hebben. Het kan dus geen kwaad om ze altijd achter de hand te hebben.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Autoweek

Beeld | Getty

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden