Nancy BrandeU Beeld Linda Stulic
Beeld Linda Stulic

PREMIUM

Zij maakt het verschil: Nancy Poleon van BrandedU, een leiderschapsinstituut voor vrouwen

Elke week zet Margriet’s hoofdredacteur Helene van Santen een vrouw in het zonnetje. Een vrouw die de spotlights verdient, omdat ze andere vrouwen in hun kracht zet. Omdat ze zich inzet voor een betere maatschappij. Omdat zij het verschil maakt. Deze week: Nancy Poleon van BrandedU.

Kun je vertellen wat je precies doet met BrandedU?

“Ik ben zelf een personal branding instituut gestart: BrandedU. Je kunt het zien als een leiderschapsinstituut voor vrouwen. Misschien ken je de campagne ‘Mijn naam is Peter’ nog wel. Daarbij vroegen we aandacht voor het feit dat er in Nederland meer CEO’s zijn die Peter heten dan dat er vrouwelijke CEO’s bestaan in Nederland. Sinds 2006 studeren er meer vrouwen af dan mannen, maar we bereiken de top niet. Wat is daarvan de oorzaak? Ik denk dat dit te maken heeft met zichtbaarheid. Ik probeer dit met BrandedU op te lossen door evenementen te organiseren waar rolmodellen op het podium staan: vrouwen die de top hebben bereikt. Daar kunnen andere vrouwen dan weer van leren. En dat zijn geen vrouwen die heel ver van ons afstaan, zoals Michelle Obama, maar vrouwen zoals jij en ik. Vrouwen kunnen de top bereiken op hun eigen manier, dat hoeft niet op de manier zoals mannen dat doen. Je kunt aan de top zelf de regels veranderen. Ik motiveer vrouwen om rule breakers te worden.”

Wat is jouw drijfveer?

“Ik merkte elf jaar geleden, op mijn 37e, dat ik altijd alles had gedaan zoals mannen het deden. Ik was zelf - bij wijze van spreken - in een man veranderd. Daardoor had ik destijds veel minder empathie. Ik was alleen maar bezig met ‘moeten scoren’. Ondanks dat ik merkte dat ik daar niet gelukkiger van werd, deed ik het toch. Ik besefte dat ik iets anders moest gaan doen. Ik was mezelf kwijtgeraakt. Nu help ik vrouwen om regels te breken en de beste versie van zichzelf te worden in plaats van een masker op te zetten. Ik creëer zichtbaarheid door rolmodellen te laten zien en vrouwen te koppelen aan een mentor om van elkaar te leren. Welk deel van jezelf houd je verborgen, waarom voelt het niet veilig om dat te laten zien? Heb je het idee dat je stem gehoord wordt, of ben je jezelf elke keer kleiner aan het maken omdat je vindt dat je niet goed genoeg bent?”

Hoe ziet jouw droom eruit (missie)?

“Mijn missie is heel simpel: meer gelijkheid aan de top. Voor vrouwen, LHBTQ+-ers, iedereen. Zodat het meer een afspiegeling van de samenleving wordt. Ik sprak laatst iemand die op een een zakelijk zomerfeest was. Over iedereen hadden ze nagedacht: als je autistisch bent kon je naar dit feest gaan zonder overprikkeld te raken. Dat kon omdat ze de wens hadden dat iedereen zich thuis zou voelen. Dáár gaat het bij mij om. Dat je het lef hebt om jezelf te zijn. Met je zichtbaarheid als vrouw inspireer je een hele generatie. Het heeft een doel en zorgt ervoor dat anderen geloven dat zij dit ook kunnen gaan doen. You can not be what you can’t see.”

Waar ben je tot nu toe het meest trots op?

“Dat ik BrandedU op mijn eigen, authentieke manier heb gedaan. Ik werd door anderen van het idee afgepraat, maar ik wist dat niemand deed wat ik deed. Ik wil niet dat we bij elkaar komen om mannen ‘af te maken’, maar om te laten zien hoe krachtig wij vrouwen zijn als we samen zijn. Hoe bijzonder, belangrijk en uniek het is dat onze stem gehoord wordt. Om aan die zichtbaarheid van vrouwen te werken organiseer ik een conferentie: AmplifyHER. Daarbij zet ik alle rolmodellen op een podium. Bij al mijn evenementen netwerken vrouwen met elkaar. Het is heel leuk om later bijvoorbeeld te horen dat iemand hierdoor promotie heeft gekregen of een nieuwe stap durft te zetten. Met mijn bedrijf heb ik mijn eigen pad gecreëerd, ik heb de waarde van mijn stem ingezien en daar ben ik trots op. Ik heb nu veel meer door wat ik te bieden heb.”

Wie heeft voor jou (persoonlijk) het verschil gemaakt?

“Mijn moeder. Ze heeft me nooit veroordeeld. Deze vrouw heeft me laten zijn wie ik wilde zijn. Ik ben 48 jaar en heb geen kinderen. Ze heeft nooit tegen me gezegd: ‘Waarom heb je geen kinderen?’ Ze wil gewoon dat ik gelukkig ben. De vrijheid die ik voor mezelf heb gecreëerd, dat komt allemaal door haar. Ze moedigt me altijd aan en is ontzettend trots. Ze twijfelt er nooit aan of ik iets wel moet doen, ze zegt altijd: ‘Jij kan dit.’ Ik spreek haar elke dag, soms wel drie keer. Ze durft zelf ook stappen te zetten: na haar veertigste is ze nog het HBO gaan doen. Je kunt altijd blijven leren, zegt ze dan. Dat is ook wat ondernemerschap voor mij betekent: constant iets nieuws leren en mezelf uit mijn comfort zone duwen. Dát is groeien.”

Hoe kunnen onze lezers bijdragen of meehelpen aan/met jouw missie?

“Het zou mooi zijn als ze hun verhalen willen delen met anderen, om zichzelf zichtbaar te maken. In Nederland is eenzaamheid een groot probleem. Daarom vraag ik me af: waarom hebben we in bedrijven niet wat meer zusterschap? Mannen gaan na het werk op vrijdagmiddag met elkaar golfen of naar een voetbalwedstrijd. Wij vrouwen doen dat niet. We laten elkaar soms een beetje in de steek. Elke generatie vrouwen kan helpen en herkenning vinden bij elkaar. Kijk wat je met elkaar gemeen hebt, dan houdt het contact langer stand. We doen het niet zo vaak, maar van nature kunnen we heel goed netwerken. Zoek niet alleen contact als je iets van iemand nodig hebt. Zorg dat je netwerkt, zodat wanneer je uiteindelijk echt iemand nodig hebt, de ander je uit de grond van z’n hart wil helpen.”

Wie maakt volgens jou het verschil?

Ben of ken jij ook een vrouw die de spotlights verdient, omdat ze zich inzet voor andere vrouwen en/of de maatschappij? Mail naar redactie@margriet.nl t.a.v. Helene van Santen / Zij maakt het verschil.

Helene van SantenLinda Stulic

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden