Steeds meer mensen vermelden hun voornaamwoorden op hun sociale media profiel Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zij/haar, die/diens: dit is waarom mensen dat in hun socialmediaprofiel zetten

Misschien heb je het weleens voorbij zien komen: ‘zij/haar’ of ‘die/diens’ op iemands socialmediaprofiel. Steeds vaker kiezen mensen ervoor om hun voornaamwoorden te vermelden. Waarom? Daar zijn meerdere redenen voor.

Allereerst doen ze dat natuurlijk omdat ze met het juiste voornaamwoord willen worden aangesproken. Misschien twijfel je zelf ook weleens of iemand een man of een vrouw is. Bijvoorbeeld bij een transgender persoon of bij een non-binair persoon. Non-binair betekent dat je je geen man óf vrouw voelt, of juist allebei een beetje. In alle gevallen kan het handig zijn om te weten hoe iemand graag wordt aangesproken, om pijnlijke of verwarrende situaties te voorkomen. Bijvoorbeeld wanneer je zegt: “Hij komt er zo aan,” terwijl diegene zich identificeert als vrouw.

Daarom zetten mensen hun voornaamwoorden in hun socialmediaprofiel

Om ervoor te zorgen dat anderen je niet met de verkeerde voornaamwoorden aanspreken, kan het handig zijn om de juiste voornaamwoorden in je socialmediaprofiel of de handtekening van je mail te zetten. Er zijn transgender personen die dat doen, maar zeker ook die dat níet doen, omdat ze het geen fijn idee vinden dat anderen zo ‘erachter komen’ dat ze transgender zijn. Veelal omdat ze bang zijn voor negatieve reacties of om niet geaccepteerd te worden.

Anderen steunen

Ook mensen die niet transgender of non-binair zijn zetten steeds vaker in hun socialmediaprofiel hoe ze willen worden aangesproken. Dat doen ze voornamelijk om anderen te steunen, zodat het steeds normaler wordt om naar elkaars voornaamwoorden te vragen of deze te vermelden. Er zijn bedrijven die hun medewerkers de mogelijkheid bieden om in hun mail ‘hij/hem’, ‘zij/haar’, ‘die/diens’ of ‘hen/hun’ aan te geven. Die laatste twee voornaamwoorden worden gebruikt door personen die non-binair zijn.

Organisaties waarbij diversiteit en inclusiviteit hoog in het vaandel staat laten hiermee zien dat ze openstaan voor personen uit de LHBTQ+-gemeenschap. Maar ook politici kiezen er steeds vaker voor om hun voornaamwoorden te delen. Zo hebben Rob Jetten van D66 en Jesse Klaver van GroenLinks deze in hun Instagramprofiel staan. Daarmee laten ze zien dat ze graag inclusief willen zijn.

Bron | RTL Nieuws

Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden