Astigmatisme Beeld Getty
Beeld Getty

Lifestyle

Zie jij het licht van de verkeerslichten uitgestrekt en wazig ‘s avonds? Dan heb je misschien last van astigmatisme

Je herkent het misschien wel: ‘s avonds als je in de auto door het donker rijdt, zie je de lichten van de verkeerslichten en de straatlantaarns niet helemaal scherp. Er kan zelfs een kleine uitgerekte schittering gezien worden. Dan heb je waarschijnlijk last van astigmatisme.

Geen zorgen! Je bent absoluut niet de enige.

Astigmatisme

De krans die je om lampen ziet in het donker kan wijzen op droge ogen of staar. Maar de meest voorkomende reden is astigmatisme. Loes van den Borne, oogarts bij OLVG ziekenhuis, legt uit wat dit precies inhoudt.

Cilinderafwijking

Aan Linda vertelt ze dat het gaat om een cilinderafwijking. “Dat is niets anders dan een vorm van brilafwijking, zoals ook verziendheid of bijziendheid dat zijn.” Normaal gesproken breken het hoornvlies en de lens het licht dat in je ogen valt. Dat moeten ze samen weer naar het brandpunt zien te brengen. Dat punt valt dan precies op het netvlies. Maar bij astigmatisme gaat dit proces niet helemaal goed.

Loes legt uit: “Bij astigmatisme wordt het licht niet op één brandpunt gebroken, maar op verschillende punten. De vorm van het licht is daardoor niet in alle richtingen even rond.” Mensen met astigmatisme hebben namelijk vaak ellipsvormige hoornvliezen. Daardoor komt het licht vervormt binnen. En precies dit zorgt ervoor dat je ‘s avonds de achterlichten van auto’s, verkeerslichten en lantarenpalen uitgerekt ziet.

Bril of lenzen

Mocht je er toch - zelfs overdag - erg last van hebben, dan kan een bril op sterkte, contactlenzen of zelf een laserbehandeling helpen, laat de oogarts weten. Maar als je er weinig last van hebt, zal het niet erger worden en kun je prima leven met het zicht op uitgestrekte, wazige lichtjes tijdens het rijden.

Bron | Linda.nl, CooperVision

Paulien BergwerffGetty
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden