Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Zes veelgemaakte fouten die we maken met de inrichting van ons huis

verhuisdoos.jpg

Je hebt perfect gestylede huizen waar je gauw weer weg wilt, en rommelige huiskamers waar je je meteen op je gemak voelt. Waar zit ‘m dat in? Volgens interieurarchitect Doret Schulkes staat of valt de sfeer in huis met de keuzes die je, vaak onbewust en instinctief, maakt. En volgens haar maken we vaak de verkeerde! Dit zijn de zes hardnekkigste interieurfouten. 

In het AD somt Schulkes de belangrijkste fouten op die we maken tijdens het inrichten van ons huis.

Fout 1: Je vindt spullen het belangrijkst

Heb je een mooie kast gekocht? Dan wil je die waarschijnlijk ergens neerzetten waar hij goed tot zijn recht komt. Maar daar gaat het volgens de interieurarchitect vaak mis. “Meubels zijn niet de essentie van je huis,” vertelt ze in de krant. “Plaats eerst jezelf in de ruimte. Waar zie je jezelf graag zitten? Het zou jammer zijn als die fijne plek door bijvoorbeeld de televisie in beslag wordt genomen, omdat daar toevallig de aansluiting zat.” Zo kun je bij een nieuwe kast kijken waar het daglicht binnenkomt en wat je de fijnste plek vindt om te zitten. Niet de kast, maar de ruimte waarin je leeft is het belangrijkst.

Fout 2: Je denkt dat wit rust creëert

Veel mensen willen meer rust in huis. Dus verven ze de muren wit, whitewashen ze de vloer en kopen ze witte meubels. Maar wit geeft helemaal geen rust, zegt Schulkes. Sterker nog, het benadrukt juist. “Denk maar aan witte kleding; iemand die helemaal in het wit is gekleed, valt toch juist op?” Volgens haar kunnen kleuren ook rust in huis creëren, en dat hoeven echt geen natuurtinten te zijn. “Wil je kleur aanbrengen, kies dan voor een rustig vlak. Dat mag best groot zijn.” Niet doen: alleen de deurposten en de kozijnen van een vrolijk kleurtje voorzien. “Kozijnen en deurposten vormen juist een druk lijnenspel, dat je op deze manier alleen maar benadrukt.” Wees dus niet bang om een hele muur een mooi kleurtje te geven. Deze kleur zorgt voor meer rust in huis. 

Fout 3: Je zet teveel stoelen aan de eettafel

Een lange eettafel kan prachtig zijn. Maar daar passen gemakkelijk acht stoelen aan en veel mensen kopen die dan ook. “Stel dat je met zijn tweeën bent, of zelfs alleen. Dan zit je elke dag tegen zes of zeven lege stoelen aan te kijken, alsof het gezelschap niet compleet is.” Volgens de interieurarchitect kun je daarom beter kiezen voor minder stoelen. “Zet er vier aan een deel van de tafel. Zo heb je ruimte voor bezoek, maar is het ook gezellig met zijn tweeën. En de rest van de tafel kun je gebruiken voor een fruitschaal of bloemen.” Een grote zithoek in de kamer kan dezelfde ongezellige indruk geven als zoveel stoelen – de meeste plekken blijven vaak leeg. Kies daarom liever voor een grote hoekbank en één losse fauteuil. Dan valt het veel minder op als niet alle zitplekken bezet zijn.

Fout 4: Je wil per se een kookeiland

Een kookeiland, wie wil dat nou niet?! Maar je kunt er de plank flink mee misslaan. “Een kookeiland kost veel ruimte; aan vier kanten moet je er vrij langs kunnen. Niet elke keuken biedt die mogelijkheid. Een ruimte die is afgesloten door vier wanden vind ik er niet geschikt voor. Haal dan minstens één wand weg als je toch per se een kookeiland wilt.” Nog een valkuil: een bar met krukjes, of krukjes aan het kookeiland. Want dan kan er gezellig iemand bij komen zitten als je aan het koken bent. “Maar als je die krukken ook gebruikt om te eten, zit je met drie of vier mensen naast elkaar. Hoe ongezellig is dat!” Zorg daarom dat je minder krukken dan huisgenoten hebt. Zo moeten jullie wel aan tafel eten.

Fout 5: Alles moet symmetrisch

Mensen zoeken van nature naar evenwicht. Als er links op de schouw een kaarsje staat, dan rechts ook. En als je links van de bank een lamp hebt staan, dan is het wel zo symmetrisch om rechts ook zo’n lamp te hebben. Maar spannend is het niet. Bovendien sluit je zo het gedeelte dat symmetrisch is af van de rest, vertelt de interieurspecialist. “Als je links en rechts van de bank dezelfde lamp plaatst, sluit je de bank op en staat hij minder in verbinding met de rest van de zithoek.” Volgens Schulkes bieden asymmetrische opstellingen veel meer mogelijkheden. Een laag kastje linksonder kun je bijvoorbeeld in balans brengen met een ingelijste foto rechtsboven. En hang een schilderij eens niet precies midden boven de bank op.

Fout 6: Alles moet bij elkaar passen

Het klinkt misschien logisch dat de wanden, gordijnen en de vloer bij elkaar moeten passen. Maar zo’n perfect ingericht huis kan ook heel ongezellig en zielloos zijn. “Mensen staren zich blind op plaatjes, maar plaatjes zijn oppervlakkig. Probeer je eens in te leven in zo’n plaatje. Hoe zou het voelen als je echt op die bank zou zitten? Wat doet dat met je?” Het maakt daarbij helemaal niet uit of een bank van de Ikea, Leen Bakker of van Italiaans design is. Je hoeft ook echt niet altijd nieuwe meubels te kopen om een fijne sfeer in huis te creëren: “Ga eerst eens uit van wat je al hebt. Vaak kun je daar ook een heerlijk huis mee maken.”

Bron | AD
Foto | iStock

Lees ook

Ontspullen: 14 tips voor meer ruimte in huis en je hoofd
Met slippers autorijden: mag het nou wel of niet?
Waar gaat een wind naartoe als je hem inhoudt?

Bekijk ook

Vriendinnen Ingrid en Liezet gaan op pad in het oosten van Nederland.

 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant