Oudejaarsavond, dat is bijpraten, spelletjes doen, een film kijken, gekke foto’s maken en veel lachen. Mét natuurlijk heel veel lekkere hapjes en drankjes. En dan… samen aftellen tot middernacht. Deze hapjes, zoete of hartige oliebollen, mét zelfgemaakte versiering, mogen niet ontbreken.
Zo maak je de oliebollen
Basisbeslag voor de oliebollen
42 g verse gist
300 dl volle melk
425 g bloem
snuf zeezout
2 eieren
zonnebloem- olie om te frituren
Voor zoete sneeuwbollen gevuld met amandel- mascarpone
rasp van 1 biologische sinaasappel
30 g amandelschaafsel
150 g amandelspijs, verkruimeld
200 g mascarpone
rasp van 1 biologische limoen
Voor hartige mini-oliebolletjes met garnalen en groene asperges
100 g Hollandse garnalen
2 el fijngehakte bieslook
2 groene asperges, in dunne plakjes
chilisaus
Zo maak je het:
Verkruimel de gist in een kom. Schenk er 100 ml van de melk bij. Zeef de bloem boven een grote kom en meng met het zout. Mix de rest van de eieren met de rest van de melk tot een schuimig mengsel. Mix de bloem er in gedeelten doorheen. Verdeel het deeg over twee grote kommen.
Voeg voor de zoete oliebollen aan een kom de sinaasappelrasp en het amandelschaafsel toe. Voeg voor de hartige minibolletjes de garnalen, de bieslook en de asperges aan de andere kom toe. Dek beide kommen af met een theedoek en laat 1 uur rijzen op een warme plaats.
Bak eerst de zoete oliebollen: verhit de olie in een hoge pan zonder mandje, doop steeds een ijsbolschep of –tang in de olie en schep dan een bol uit het beslag. Laat voorzichtig in de olie glijden. Bak er 3 tegelijk in ± 3 min. per kant. Maak zo tien oliebollen en laat ze uitlekken in een met keukenpapier bekleed vergiet.
Meng voor de amandel-mascarponevulling het amandelspijs met de mascarpone en de limoenrasp. Halveer de oliebollen en schep er royaal vulling op. Strooi wat amandelschaafsel op de vulling en op de bovenkant van de oliebollen. Zeef er poeder- suiker boven en steek vast met een feestprikker.
Doop voor de hartige mini-oliebolletjes steeds een lange dessertlepel eerst in de olie en schep er dan een bolletje mee uit het beslag. Schep met een andere dessertlepel het beslag eraf in de olie. Bak ze in ± 4 min. krokant. Laat ze uitlekken in en met keukenpapier bekleed vergiet. Serveer ze met chilisaus.
Bereidingstijd: ± 1 uur + 1 uur rijzen
Happy happies: zo versier je je feesthapjes
1) Nodig: lange houten stokjes, goudkleurige verf, glitter, kwastje, lijm. Maken: verf de stokjes goud en laat drogen. Bestrijk de bovenkant met lijm en doop de stokjes in de glitter. Laat drogen en klop eventuele losse glitter van de stokjes.
2) Nodig: goudkleurige pijpenragers, uitsteker in de vorm van een ster, lollystokjes, goudkleurige verf, kwastje, goudkleurig papier, lijm, schaar. Maken: vouw voor de ster een pijpenrager om de uitsteekvorm heen tot ster. Begin bij het uiteinde van de pijpenrager. Sluit de ster door het uiteinde vast te draaien. Wat je overhoudt van de pijpenrager is meteen het steeltje. Verf voor de vallende ster, de lollystokjes goud. Knip uit goudkleurig papier 2 sterren per stokje. Knip van een strookje papier franjes voor het sterretje. Plak de sterretjes op elkaar met het stokje en de franjes ertussen.