Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Hmm: zoete óf hartige oliebollen voor oudjaarsavond

sterretjes-versieren-hapjes-kerst.jpg

Oudejaarsavond, dat is bijpraten, spelletjes doen, een film kijken, gekke foto’s maken en veel lachen. Mét natuurlijk heel veel lekkere hapjes en drankjes. En dan… samen aftellen tot middernacht. Deze hapjes, zoete of hartige oliebollen, mét zelfgemaakte versiering, mogen niet ontbreken.

Zo maak je de oliebollen

Basisbeslag voor de oliebollen

  • 42 g verse gist
  • 300 dl volle melk
  • 425 g bloem
  • snuf zeezout
  • 2 eieren
  • zonnebloem-
olie om te frituren

Voor zoete sneeuwbollen gevuld met amandel-
mascarpone 

  • rasp van 1 biologische sinaasappel
  • 30 g amandelschaafsel
  • 150 g amandelspijs, 
verkruimeld
  • 200 g mascarpone
  • rasp 
van 1 biologische limoen

Voor hartige mini-oliebolletjes met garnalen 
en groene asperges

  • 100 g Hollandse garnalen
  • 2 el fijngehakte bieslook
  • 2 groene asperges, in dunne plakjes
  • chilisaus

Zo maak je het:

Verkruimel de gist in een kom. Schenk er 100 ml van de melk bij. Zeef de bloem boven een grote kom en meng met het zout. Mix de rest van de eieren met de rest van de melk tot een schuimig mengsel. Mix de bloem er in gedeelten doorheen. Verdeel het deeg over twee grote kommen.

Voeg voor de zoete oliebollen aan een kom de sinaasappelrasp en het amandelschaafsel toe. Voeg voor de hartige minibolletjes de garnalen, de bieslook en de asperges aan de andere kom toe. Dek 
beide kommen af met een theedoek en laat 1 uur rijzen op een warme plaats.

Bak eerst de zoete oliebollen: verhit de olie in een hoge pan zonder mandje, doop steeds een ijsbolschep of –tang in de olie en schep dan een bol uit het beslag. Laat voorzichtig in de olie glijden. Bak er 3 tegelijk in ± 3 min. per kant. Maak zo tien oliebollen en laat ze uitlekken in een met keukenpapier bekleed vergiet.

Meng voor de amandel-mascarponevulling het amandelspijs met de mascarpone en de limoenrasp. Halveer de oliebollen en schep er royaal vulling op. Strooi wat amandelschaafsel op de vulling en op de bovenkant van de oliebollen. Zeef er poeder-
suiker boven en steek vast met een feestprikker.

Doop voor de hartige mini-oliebolletjes steeds een lange dessertlepel eerst in de olie en schep er dan een bolletje mee uit het beslag. Schep met een andere dessertlepel het beslag eraf in de olie. Bak ze in 
± 4 min. krokant. Laat ze uitlekken in en met keukenpapier bekleed vergiet. Serveer ze met chilisaus.

Bereidingstijd: ± 1 uur + 1 uur rijzen

Happy happies: zo versier je je feesthapjes

1) Nodig: lange houten stokjes, goudkleurige verf, glitter, kwastje, lijm.
Maken: verf de stokjes goud en laat drogen. Bestrijk de bovenkant met lijm en doop de stokjes in de glitter. Laat drogen en klop eventuele losse glitter van de stokjes.

2) Nodig: goudkleurige pijpenragers, uitsteker in de vorm van een ster, lollystokjes, goudkleurige verf, kwastje, goudkleurig papier, lijm, schaar.
Maken: vouw voor de ster een pijpenrager om de uitsteekvorm heen tot ster. Begin bij het uiteinde van de pijpenrager. Sluit de ster door het uiteinde vast te draaien. Wat je overhoudt van de pijpenrager is meteen het steeltje. Verf voor de vallende ster, de lollystokjes goud. Knip uit goudkleurig papier 2 sterren 
per stokje. Knip van een strookje papier franjes voor het sterretje. Plak de sterretjes op elkaar met het stokje en de franjes ertussen.

m54-coverDit recept en de zelfmaker komen uit Margriet 54 (2016) daarin vind je nog veel meer kerstinspiratie. Nabestellen kan via Tijdschrift365.nl

productie: anita vlaar, colette beyne. silke visscher (culinair, diy ontwerp en uitvoering). fotografie: bart brussee. receptuur en bereiding: jacqueline pietrowski. m.m.v. anke heeling (diy uitvoering).

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Abonneer je op Margriet.nl/nieuwsbrief

 

Ook interessant