Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Waarom het zelf maken van knoflookolie heel gevaarlijk kan zijn

waarom-het-zelf-maken-van-knoflookolie-heel-gevaarlijk-kan-zijn.jpg

Als je weleens op internet hebt gezocht naar een recept voor knoflookolie, dan is het je vast wel opgevallen dat de meeste recepten gepaard gaan met de nodige waarschuwingen. Het zelf maken van deze olie zou namelijk levensgevaarlijk zijn. Maar waarom is dit zo? En bestaat er ook een veilige manier om het te maken?

Wij leggen het je hieronder uit.

Gevaarlijke bacterie

Het zelf maken van knoflookolie is inderdaad niet helemaal risicovrij. Er bestaat namelijk een kans dat er sporen van clostridium botulinum in de knoflookteentjes zitten. Clostridium Botulinum is een bacterie die botulisme kan veroorzaken, iets wat verlamming, het ‘locked-in’-syndroom of zelfs de dood tot gevolg kan hebben. Het lastige is dat je deze bacterie niet ziet, ruikt of proeft en dat je er ook niet veel van binnen hoeft te krijgen om risico te lopen. En helaas is het even verhitten van de knoflook niet genoeg om de bacteriën te doden. Ze zijn namelijk nogal hardnekkig.

Lees ook: waarom je knoflook nóóit in de koelkast moet bewaren

Veilig klaarmaken

Gelukkig is de kans dat het mis gaat niet groot. Wil je liever het zekere voor het onzekere nemen? Je kunt je overlevingskansen aanzienlijk vergroten door de olie onder de 3 graden Celsius te bewaren óf door het twintig minuten lang tot tachtig graden Celsius te verhitten. Je speelt het natuurlijk helemaal op safe wanneer je knoflookolie gewoon in de supermarkt koopt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Elle eten
Beeld | iStock

Heb jij nog geen kaarten voor Margriet Winterfair? Profiteer (nu het nog kan) van €4 korting en bestel ze direct voor maar € 16,50 i.p.v. € 20,50!

 

 

Ook interessant