Zakkenrollers zijn erg actief: zo kun je ze herkennen. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zakkenrollers herkennen? Hier moet je op letten

Met de stijgende temperaturen is het heerlijk om een dagje uit te gaan. Lekker een dagje de stad in of een drankje doen op het terras? Let dan goed op je waardevolle spullen. Mooi weer betekent helaas ook meer zakkenrollers op straat.

Zo kun je zakkenrollers herkennen en kun je voorkomen dat je kostbare spullen worden gestolen.

Aantal gevallen van zakkenrollen neemt toe

Uit cijfers van het CBS blijkt dat zakkenrollers in Nederland nog steeds erg actief zijn. Het gaat hierbij om gemiddeld 15.000 gevallen van zakkenrollerij per jaar. Tijdens de coronacrisis lag dit aantal een stuk lager, maar nu de maatregelen zijn opgeheven en mensen weer vaker op stap gaan, neemt het aantal gevallen van zakkenrollen weer toe.

Zakkenrollers herkennen

Waar kun je een zakkenroller eigenlijk aan herkennen? Professioneel zakkenrollerpakker Jaime van Gastel legt bij RTL Nieuws uit dat zakkenrollers een bepaalde houding aannemen waaraan je ze kunt herkennen. “Op een zonnige dag in Amsterdam zie je dat mensen genieten van het weer en de stad. Maar die paar zakkenrollers niet, die hebben een andere houding. Ze zijn geconcentreerd bezig en gaan vaak in groepjes van twee of drie te werk. Eentje rolt, de anderen schermen af.”

Zo gaan zakkenrollers te werk

Zakkenrollers zullen je vaak afleiden door je bijvoorbeeld een hand te geven of een goocheltruc met je te doen. Ook kunnen ze doen alsof ze met je gaan voetballen of met je willen dansen. Hierdoor raak je je aandacht even kwijt, waardoor ze er ondertussen met je dure horloge of portemonnee vandoor kunnen gaan. Dit gebeurt vooral vaak bij mensen die alcohol hebben gedronken. Zij zijn dan nog minder alert, waardoor het voor zakkenrollers een stuk makkelijker is om toe te slaan.

Zakkenrollen voorkomen

Gelukkig zijn er wel een aantal tips om te voorkomen dat je waardevolle spullen gestolen worden tijdens een dagje uit. We zetten ze voor je op een rij:

  • Maak oogcontact. Zakkenrollers hebben op deze manier door dat je alert bent en zullen het dan minder snel bij je doen.
  • Doe geen (waardevolle) spullen in je jas- of broekzakken. Denk bijvoorbeeld aan je portemonnee en je telefoon.
  • Let goed op op een terras. Zorg ervoor dat je je telefoon of portemonnee niet op tafel legt. Even niet goed opletten en ze kunnen zo verdwenen zijn…
  • Maak gebruik van een anti diefstal rugzak. In deze rugzakken zitten de vakjes en ritsen goed verstopt, waardoor een zakkenroller ze niet makkelijk kan openen. Daarnaast is het materiaal speciaal gemaakt tegen opensnijden, zodat je spullen alsnog een stuk veiliger zijn.

Bron | RTL Nieuws, HP/De Tijd

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden