Writing with fire Beeld Writing with fire
Beeld Writing with fire

Writing with fire: ‘Een prachtige documentaire over vrouwen die in hun kracht gaan staan’

Hoe is het om te leven met de wetenschap dat je, wat je ook doet, altijd gezien wordt als iemand uit een lagere kaste? Deze drie vrouwen uit de documentaire Writing with fire werken keihard om hun lot te verbeteren. Nu in de bioscoop!

In Uttar Pradesh, India, wordt een lokale krant gerund door vrouwen uit de laagste sociale klasse – een unicum in dit conservatieve land. De krant begon in 2002 als een wekelijkse print, maar wil gaan digitaliseren en uitgroeien tot een online nieuwsplatform.

Samenwerken met een doel

Iets dat niet makkelijk blijkt, want veel van de vrouwen hebben nog nooit een smartphone aangeraakt. Maar met elkaars hulp leren de Dalit-vrouwen hun eigen content te produceren en gewapend met hun gloednieuwe smartphones onderzoeken ze verhalen over niet-vervolgde verkrachtingen en moorden, de corruptie van illegale mijnbouwactiviteiten, de opkomst van het hindoe-nationalisme en nog veel meer.

Er is ook bij deze vrouwen thuis gefilmd, met echtgenoten of vaders die verbijsterd of vijandig tegenover hun carrière staan. Toch blijven ze, geconfronteerd met diepgewortelde gendervooroordelen, overweldigende obstakels en bedreigingen, vechten voor waarheid en gerechtigheid, en met verrassend succes.

Lot in eigen handen

Writing with fire is een stille en indrukwekkende documentaire die de politieke en sociale situatie van een groot deel van de Indiase bevolking blootlegt. Het is een dringende herinnering aan het belang van journalistiek, vooral voor degenen die de samenleving het zwijgen heeft opgelegd. Het is het verhaal van drie vrouwen die hun lot in eigen handen nemen, elkaar ondersteunen, en tegelijkertijd de wereld veranderen.

Nu in de bioscoop!

Writing with fire Beeld Writing with fire
Beeld Writing with fire
Alexandra HolscherWriting with fire

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden