Wow: zóveel kilometer fietsen we gemiddeld per jaar Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Wow: zóveel kilometer fietsen Nederlanders gemiddeld per jaar

Hoera, het is vandaag Wereldfietsdag! En in een fietsland als Nederland is natuurlijk élke dag een fietsdag. Want als je kijkt naar hoeveel kilometers wij Nederlanders per jaar fietsen, zie je dat de tweewieler nog altijd ons favoriete vervoersmiddel is.

Wist je dat ze nergens ter wereld zoveel fietsen bezitten als in ons land? De laatste schattingen zijn dat er ongeveer 22,8 miljoen fietsen zijn in Nederland. En daarmee bezit iedere Nederlanders dus gemiddeld 1,3 fiets.

Hoeveel kilometer fietsen we per jaar?

In totaal fietsen we in Nederland maar liefst ruim 15 miljard(!) kilometer per jaar. Dat is ruim 880 kilometer per persoon, per jaar. Gemiddeld doen we dat over 250 tot 300 fietsritten: er zijn dus maar weinig dagen waarop we níet op de fiets stappen om ergens heen te gaan. In totaal is de fiets goed voor bijna een kwart van onze verplaatsingen in een jaar.

Gemiddelde snelheid op de fiets

En hoe snel doen we dat dan, dat fietsen? De gemiddelde snelheid van fietsers lag, volgens de laatste cijfers, in 2016 op zo'n 15,8 kilometer per uur. In de grote steden wordt opvallend genoeg wat langzamer gefiets dan daarbuiten. In Amsterdam ligt het tempo bijvoorbeeld op 14,4 kilometer per uur, en in Utrecht op 14,7 km/u, waarschijnlijk door de drukte. Zeeland kent de snelste fietsers van 16,6 kilometer per uur, en het gemiddelde ligt in Friesland het laagst: daar fietst men gemiddeld zo'n 15,1 kilometer per uur.

Drukste fietspaden van Nederland

Nederland heeft 37.000 kilometer fietspad en dat aantal blijft nog altijd toenemen. En als we het over een fietsstad hebben, staat Utrecht bovenaan de lijst. De drie drukste fietspaden van Nederland vind je namelijk allemaal in het centrum van die stad. Het gaat om Smakkelaarsveld, Vredenburg en het Jaarbeursplein. Daarna volgen Amsterdam, Groningen en Nijmegen als steden waarin de drukste fietspaden liggen.

Bron | Fietsersbond, CBS

Ilse van RoekelGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden