Female hand holding a small fan on a pink background close-up. Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Wow: zó warm kan het deze maand worden

Haal de ventilator en de zonnebrand maar weer tevoorschijn, want als we de verschillende weerkaarten mogen geloven dan krijgen we deze maand te maken met een hittegolf en niet zomaar eentje. De kans is namelijk aanwezig dat de temperaturen gaan oplopen tot wel 42 graden.

Ben jij goed voorbereid?

Hete lucht vanuit Zuid-Europa

Meteoroloog Alfred Snoek vertelt aan het AD dat er voor de meeste voorspellingen op de lange termijn gebruik wordt gemaakt van een paar modellen. En daar is nu een opvallende verwachting op te zien. Er komt namelijk een flinke hoeveelheid hete lucht uit Zuid-Europa onze kant op.

We hebben al vaker hittegolven in Nederland meegemaakt, maar nu moeten we volgens Snoek aan tropische waarden denken. “In Spanje komen binnen afzienbare tijd maxima rond 40 graden in zicht. Dus dan kan het hier zeker 30 graden worden. Misschien meer.”

Kijken in de toekomst

In de week van 11 juli is de kans groot dat een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan zich in tweeën splitst. Het oostelijke deel daarvan zou zich kunnen losbreken en naar het Europese vasteland drijven. Daardoor kan de hitte in Zuid-Europa doorstromen naar ons land.

Nu is alleen de vraag of de hitte uit Spanje en Portugal ook echt naar het noorden zal trekken. De meest recente weerkaarten hinten op zo’n scenario vanaf de tweede helft van juli, stelt Weerplaza. Toch is het volgens meteorologen op dit moment nog kijken in de toekomst, dus niks is nog zeker. Maar de kans is momenteel zo’n 65 tot 70 procent op snel oplopende temperaturen.

Goed voorbereid op een hittegolf

Kijk je nu al op tegen het thuiswerken in de hitte of de warme plaknachten? Geen zorgen. Met onder andere deze tips kun je niet alleen je hoofd maar ook je huis koel houden tijdens een hittegolf.

1. Ramen open

De meest voor de hand liggende tip is natuurlijk om de ramen wagenwijd tegen elkaar open te zetten. Maar let wel op, doe dit alleen ’s avonds of ‘s nachts en in de ochtend als de temperatuur nog wat lager ligt. Zodra het warmer wordt is het juist verstandig alle ramen en deuren dicht te doen en alle zonwering te gebruiken. Dus zonneschermen omlaag en gordijnen dicht.

2. Water drinken

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: zorg dat je genoeg vocht binnenkrijgt. In het hitteplan van RIVM (dat actief wordt bij een hittegolf) staat dat het juist bij hoge temperaturen belangrijk is om genoeg te drinken om uitdroging te voorkomen. Het gaat dan om gemiddeld 2 liter water per dag.

3. Laat apparatuur uit

Een loeiende printer, ronkende computer, gloeilampen of een hete oven. Het is allemaal redelijk onschuldig, maar het kan je huis net een tikkeltje warmer maken. Zeker bij een hittegolf wil je dit soort onnodige warmte natuurlijk vermijden. Laat dus de apparaten die warmte opwekken in huis het liefst zoveel mogelijk uit staan. Ruil het gasfornuis bijvoorbeeld eens een avondje om voor een barbecue buiten.

Bron| AD

Sanne van De WeteringGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden