zo snel kan het heet worden in auto Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Wow: zo snel kan het heet worden in een auto

Het warme weer is natuurlijk heerlijk, maar helaas zien we nog vaak op het nieuws dat baby’s of dieren achtergelaten in een veel te hete, stilstaande auto. Eventjes weg kan vaak al te lang zijn. Maar hoe snel loopt de temperatuur nou op in de auto?

Het wordt in een auto sneller heet dan je misschien zou denken.

Materiaal en kleur

Voordat we ingaan op hoe snel een auto heet kan worden, is het handig om te weten waar de hitte in de auto in eerste instantie vandaan komt en waarom die warmte wordt vastgehouden. Allereerst zijn de materialen waar een auto van gemaakt zijn vrij dun, waardoor licht er makkelijker doorheen kan schijnen. Als er dan ook nog felle zonnestralen zijn, is het binnen de kortste keren enorm warm, omdat de auto dicht is en de warmte nergens heen kan.

Een tweede aspect dat een grote rol speelt is de kleur van de auto. Zwarte oppervlaktes absorberen licht, terwijl witte objecten licht juist weerkaatsen. Zwarte objecten zetten licht om in warmte, waardoor ze de temperatuur in een auto verder omhoog laten gaan.

Temperatuur in auto

Nu we weten waardoor deze warmte in de auto kan ontstaan, is het ook belangrijk om te weten dat het niet om buiten niet extreem warm hoeft te zijn, voordat de temperatuur in je auto zal gaan oplopen. Dit gebeurt namelijk al vanaf 20 graden. Hieronder geven we je een overzicht over hoe snel het warm kan worden in je auto bij een bepaalde temperatuur.

 • 21 graden buiten
  Na 10 minuten in de auto: 31 graden
  Na 30 minuten in de auto: 40 graden
 • 24 graden buiten
  Na 10 minuten in de auto: 34 graden
  Na 30 minuten in de auto: 43 graden
 • 27 graden buiten
  Na 10 minuten in de auto: 37 graden
  Na 30 minuten in de auto: 45 graden
 • 30 graden buiten
  Na 10 minuten in de auto: 40 graden
  Na 30 minuten in de auto: 48 graden
 • 32 graden buiten
  Na 10 minuten in de auto: 43 graden
  Na 30 minuten in de auto: 51 graden
 • 35 graden buiten
  Na 10 minuten in de auto: 45 graden
  Na 30 minuten in de auto: 54 graden

Veiligheid honden

Het is dus verstandig om je hond boven de 20 graden thuis te laten. Laat je viervoeter in ieder geval niet in de auto zitten, ook niet als je snel een boodschap gaat doen. Loop aan het begin van de dag als het nog niet zo warm is een grote ronde, zodat later op de dag een kleine ronde volstaat. Ga je toch ergens naartoe met je hond? Zorg dan altijd dat je genoeg water bij je hebt.

Veiligheid baby’s

Ook voor baby’s is het verstandig om ze bij warmere temperaturen thuis te laten of mee te nemen als je weggaat. Het lichaam van een baby reageert namelijk anders op de hitte dan een volwassen lichaam. Baby’s kunnen nog niet zweten en hierdoor zijn ze nog niet in staat om hun lichaamstemperatuur te regelen. De temperatuur kan daardoor sneller stijgen. Als de lichaamstemperatuur van de baby boven de 39 graden komt, spreken we van oververhitting. 42 graden is zelfs al dodelijk. Bij deze temperatuur kunnen hersenen en organen niet meer goed functioneren.

Als je toch van plan bent om je baby mee te nemen in de auto op een warme dag, zijn er een aantal tips om jezelf bij de les te houden en ervoor te zorgen dat je je kind niet vergeet of te lang laat zitten in de auto. We geven je hieronder een overzicht.

 • Leg altijd iets belangrijks op de achterbank. Denk hierbij aan je handtas of telefoon. Zo zie je altijd je kind nog zitten.
 • Sluit altijd de deuren van de auto. Zo voorkom je dat kinderen er stiekem in gaan zitten om te spelen.
 • Ga je even een belletje plegen? Zorg dan dat je niet te ver van je auto wijkt. Door de afleiding van het telefoontje kan het gebeuren dat je wegloopt en al gauw een kwartier weg bent.

Bron | Autorai, OudersvanNu, MaxVandaag

Sanne van De WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden