null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

World Fair Trade Day: wat betekenen al die keurmerken op producten precies?

Het is vandaag World Fair Trade Day. Op deze dag wordt extra aandacht gevraagd voor Fair Trade-producten. In supermarkten staan producten vol met allerlei logo's. Er zijn ook steeds meer producten met Fair Trade-keurmerken te vinden. Maar wat betekenen al die verschillende logo's nou precies?

Van vis tot aan chocolade, we zetten alle keurmerken voor je op een rijtje.

Max Havelaar Fairtrade-keurmerk

Het Max Havelaar Fairtrade-keurmerk is waarschijnlijk het bekendste keurmerk dat aangeeft dat je een verantwoorde keuze maakt. Dit keurmerk zit onder andere op chocolade, koffie, bananen en ijs. Producenten van grondstoffen voor deze producten krijgen een eerlijke prijs voor hun producten. Daarnaast moeten producenten zich houden aan regels op het gebied van milieubescherming. Zo mogen bepaalde bestrijdingsmiddelen niet worden gebruikt en mag er geen nieuw bos meer worden gekapt.

EKO-keurmerk

Dit keurmerk is te vinden op groenten en fruit. Het betekent dat het op een biologische manier is geproduceerd. Deze boeren gebruiken geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. Ook zitten er in deze producten geen kunstmatige geur-, kleur- of smaakstoffen en geen genetisch gemodificeerde ingrediënten.

MSC-keurmerk

Het MSC (Marine Stewardship Council)-keurmerk is een internationaal keurmerk voor duurzaam gevangen wilde vis. De vangstmethoden beschadigen de natuur niet. Ook mag er niet overbevist worden. Dit betekent dat er van elke vissoort ook nog genoeg in het wild te vinden zijn.

Lees ook:

10 voedingsmiddelen die helpen bij het verlagen van je cholesterol

ASC-keurmerk

Het keurmerk Aquaculture Stewardship Council (ASC) garandeert verantwoorde viskweek. Het ASC stelt strengen eisen op het gebied van het milieu. Er wordt rekening gehouden met broeikasuitstoot, bescherming van het ecosysteem en energieverbruik. Daarnaast wil deze organisatie dat er ook genoeg aandacht is voor sociale omstandigheden voor medewerkers van kwekerijen.

Beter Leven-keurmerk

Dit is een keurmerk uitgegeven door de Dierenbescherming. Het kent drie niveaus. Hoe meer sterren, hoe diervriendelijker het product is geproduceerd. De Dierenbescherming heeft dit keurmerk in het leven geroepen om mensen bewust te maken van de omstandigheden waarin deze dieren soms leven. Er is steeds meer vraag naar vlees met drie sterren.

UTZ  Certified-keurmerk

Dit is een keurmerk speciaal voor koffie. Het geeft aan dat boeren een eerlijke prijs voor hun koffiebonen hebben gekregen. Ook gebruiken deze boeren minder bestrijdingsmiddelen die schade aan het milieu toebrengen. Daarnaast garanderen zij goede werkomstandigheden voor hun arbeiders.

On the way to PlanetProof-keurmerk

Dit is een vrij nieuw keurmerk, dat voorheen Milieukeur heette. Het gaat bij dit keurmerk vooral om duurzaamheid met het milieu als belangrijkste aandachtspunt. Dit keurmerk zit bijvoorbeeld op aardappelen, eieren, zuivel en groenten. Maar ook op bijvoorbeeld bloemen en planten. Met dit keurmerk weet je zeker dat het product duurzaam is geproduceerd.

Rainforest Alliance-keurmerk

De naam zegt het eigenlijk al: dit keurmerk houdt zich bezig met alles wat er in het tropisch regenwoud groeit. Je moet dan denken aan arbeidsomstandigheden, natuurbehoud en het milieu. Ze zetten zich in voor de bescherming van het regenwoud en het welzijn van de arbeiders. Dit keurmerk staat op tropische vruchten, thee, chocolade, koffie en bananen.

Bron | Voedingscentrum, Fairtrade Nederland, Milieucentraal

Beeld | Getty Images

Lichelle RoozeboomGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden