null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Word jij ook gek van die witte pluisjes? Dit is de oorzaak

Wie met het mooie weer buiten heeft gezeten, is het vast niet ontgaan. Kleine en grote witte pluisjes dwarrelden in de zon over de Nederlandse terrassen. Heb jij je ook afgevraagd waar die mysterieuze witte pluis in je tuin vandaan komt?

De witte pluisjes worden in de meeste gevallen veroorzaakt door een boom. Met name populieren en wilgen zijn beruchte veroorzakers van deze ronddwarrelende plukken.

Wollige pluisjes

Populieren en wilgen hebben doosvruchten die in het voorjaar rijp worden en dan open springen. Op dat moment komt er pluis vrij die gevuld is met zaden. De superlichte haren vallen op de grond en worden door de wind in beschutte hoekjes tot wollige bollen van formaat gebundeld. Ook wordt er veel pluis in spinnenwebben gevangen.

Andere bomen en planten

Niet alleen wilgen en populieren hebben een harig beschermlaagje om hun zaden. Ook de zaden van paardenbloem, distel, gele morgenster, bastaardwederik en lisdodde laten zich dragen door de wind. De pluis dient niet alleen om de zaadjes van deze boom te verspreiden. Veel vogels gebruiken het pluis om het nest te stofferen.

Geen hooikoortsklachten

Veel mensen zijn echter minder blij met deze harige resten uit de natuur. Door hun lichte textuur waaien ze gemakkelijk door open ramen naar binnen, wat voor een hoop schoonmaakwerk zorgt. Daarnaast zijn de witte pluisjes erg brandgevaarlijk. Het is overigens een misvatting dat deze pluisjes hooikoortsaanvallen kunnen veroorzaken. Hooikoortsklachten kunnen alleen ontstaan door rondvliegende pollen, en dat is iets anders dan zaadjes. Desondanks blijft het natuurlijk vervelend dat je bezig blijft met stofzuigen. Gelukkig is het einde in zicht: de pluis dwarrelt vermoedelijk nog tot juli rond.

Lees ook

Wetenschappelijk bewezen: vogels hebben een eigen persoonlijkheid

Bron| Nature Today

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden