Conservatiever worden: het komt waarschijnlijk door kinderen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Word je ouderwetser en behoudender met de jaren? Zó zit dat volgens onderzoek

Naarmate we ouder worden, veranderen we steeds meer. Niet alleen ons uiterlijk, maar ook ons innerlijk. Een veelgehoord vooroordeel is dat we ook cynischer en conservatiever worden met de jaren. Maar komt dat echt doordat we ouder worden?

Dat is wat een groep onderzoekers van onder andere de University of Pennsylvania zich ook afvroeg. Zij kwamen tot de conclusie dat niet het feit dat we ouder worden, maar het krijgen van kinderen ervoor zorgt dat we met de jaren conservatiever worden. En daarvoor geven ze een duidelijke uitleg: conservatieve waarden zijn meer gericht op veiligheid en stabiliteit. Waarden die belangrijk zijn voor een gezin.

Conservatiever door kinderen

Wanneer we kinderen krijgen, worden we volgens de onderzoekers dus conservatiever. Dit concluderen zij, nadat ze zagen dat meningen over onderwerpen als abortus, ongelijkheid of nationale veiligheid behoudender werden naarmate mensen meer kinderen hadden. Ook zagen ze dat mensen in de westerse wereld minder kinderen krijgen. Volgens de onderzoekers kan dit eraan bijdragen dat er in die gebieden juist sprake is van een liberalisering op het gebied van sociale thema’s.

Wereldwijd onderzoek

Het onderzoek van de Amerikaanse universiteit is niet alleen gericht op het thuisland. Met elf teams, die in tien landen aan de slag gingen, is aangetoond dat mensen die kinderen hebben of gemotiveerd zijn om voor kinderen te zorgen, conservatiever dan wel ouderwetser zijn in hun opvattingen. En die trend was te zien over de hele wereld. Om hun vermoedens kracht bij te zetten, doken de onderzoekers ook in data van het World Values Survey. Deze data is gedurende 40 jaar verzameld in 88 landen. Hoofdonderzoeker Nicholas Kerry zegt daarover tegen Scientias het volgende: “Uit die data bleek eveneens dat ouders sociaal conservatiever waren, al waren de effecten per land heel verschillend en soms zelfs niet aanwezig.”

Kanttekening van de onderzoekers

Kerry plaatst zelf al wel een kanttekening bij het onderzoek. Hij geeft namelijk aan dat er niet met zekerheid gezegd kan worden dat conservatieve mensen niet gewoon vaker kinderen krijgen. Toch zijn er twee redenen waarom ze denken dat het wel degelijk door het ouderschap komt dat mensen conservatiever zijn: “Ten eerste is het zo dat in Amerika en veel andere landen oudere mensen vaak conservatiever zijn. Maar corrigeer je voor ouderschap dan verdwijnt het verband. Anders gezegd: oudere kinderloze mensen zijn niet conservatiever dan jongere.”

Een tweede bewijs vonden ze in de experimenten die uitgevoerd werden. Wanneer er een reactie gegeven moest worden nadat de deelnemers iets zagen wat te maken had met zorg voor kinderen, volgde een conservatievere mening dan voor het zien van de beelden.

Waarom zijn ouders conservatiever?

Het antwoord op die vraag is lastig te geven, maar de onderzoekers hebben twee mogelijke verklaringen. Zo hebben ouders vanuit evolutionair perspectief een belang om bij hun geliefde en mede-ouder niet kwijt te raken. De kans op het verlies van een geliefde en mede-ouder is kleiner in een samenleving die conservatief is.

Maar kinderen zijn fysiek ook kwetsbaarder dan volwassenen. De tweede verklaring is dan ook dat ouders meer belang hebben bij een samenleving met meer conformiteit. Een samenleving waarin criminelen hard gestraft worden en bedreigingen op afstand blijven. Kerry: “Conservatief gedachtegoed zet veiligheid, stabiliteit en familiewaarden voorop en promoot morele normen die buitenechtelijke seks beperken. Dat maakt dit soort denkbeelden aantrekkelijker voor ouders.”

De onderzoekers zelf zijn verrast door de resultaten. Zo zegt Kerry tegen Scientias: “Het opmerkelijkste vind ik dat mensen helemaal niet conservatiever worden met de jaren als je ouderschap buiten beschouwing laat. Er is dit algemene idee dat mensen conservatiever worden als gevolg van cynisme dat ontstaat doordat mensen meer nare ervaringen hebben opgedaan in hun leven. Dat kan voor sommigen zo zijn, maar het blijkt beslist niet uit dit onderzoek.”

Bron | Scientias

Margriet.nl genomineerd voor Website van het Jaar

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden