Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Zonnepanelen, wat zijn de financiële voordelen?

zonnepanelen.png

– in samenwerking met Nuon – 

Het wel of niet aanschaffen van zonnepanelen is een veelbesproken onderwerp. Is het nou wel of niet een slimme investering? Het antwoord is ja, want het is niet alleen goed voor het milieu, het levert ook nog behoorlijk wat financiële voordelen op.

Lagere energierekening

De energie wordt opgewekt via het zonnepaneel op het dak, dus hoeft niet meer bij de energieleverancier worden ingekocht. Het voorschot dat maandelijks aan de leverancier wordt betaald kan per direct omlaag. Volgens ABN AMRO scheelt dat al gauw 300 euro per jaar op de energierekening.

Salderen

Heb je op een bepaald moment minder stroom nodig dan je zonnepanelen opwekken? Dan gaat die stroom automatisch het elektriciteitsnet in. Dit heet energie terug leveren. Het zal ook voorkomen dat de panelen geen stroom opwekken, maar er wel stroom wordt gebruikt. Dan wordt die gewoon via de leverancier geleverd. Beide energiestromen worden op de energierekening met elkaar verrekend. Dit heet salderen. Als er aan het einde van het jaar door de zonnepanelen meer stroom is geleverd dan wordt verbruikt, krijgt je daar een aanvullende vergoeding voor.

Huis wordt meer waard

Een huis met zonnepanelen blijkt niet alleen makkelijker te verkopen, maar ook meer waard te zijn. Dat blijkt uit onderzoek van de Technische Universiteit Eindhoven. Bijna 80% van de ondervraagden zegt bereid te zijn meer te betalen voor een huis met zonnepanelen. Gemiddeld gaven mensen aan 7.000 euro extra te willen betalen.

BTW terugvragen

Particulieren die een zonnepaneel aanschaffen, kunnen de btw op aanschaf en installatie terugvragen van de belastingdienst. In een gemiddelde situatie bespaart dit ongeveer 900 euro of 21% van de investering. Op de website van Nuon is informatie te vinden over hoe dit in z’n werk gaat.

Subsidie

Het kan zijn dat er in je woonplaats of provincie subsidie wordt gegeven voor de aanschaf van zonnepanelen (of andere energiebesparende maatregelen). Op Energiesubsidiewijzer.nl is informatie te vinden over of dit ook in jullie woonplaats het geval is. 

ThielemannMevrouw Thiemann kiest ook voor zonne-energie  

“We zijn op het punt gekomen dat er iets moet gebeuren. De fossiele brandstoffen raken op. Het is duidelijk dat we zo niet eindeloos kunnen doorgaan. Door nu te investeren in duurzame energie, investeer je ook in later.” Daarom heeft  Thiemann onlangs gekozen voor de duurzame stroom van Nuon Groen met Zonbonus. De stroom van Nuon wordt opgewekt uit natuurlijke bronnen, zoals wind en water, honderd procent vrij van CO2-uitstoot.

Daarnaast draagt Thiemann ook haar steentje bij aan een groenere toekomst met haar zonnepanelen die ze eind vorig jaar op het dak van haar huis liet plaatsen. “Ik dacht: het is even een investering, maar als het geld op de bank staat, gebeurt er niets mee. Nu levert het me uiteindelijk juist geld op. Want eerlijk is eerlijk: ik kies niet alleen voor wat het duurzaamst is, maar ook voor wat het voordeligst is. En met de Zonbonus werd mijn keuze voor zonnepanelen nog voordeliger.”

Ook interessant