Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Zo voorkom je witte aanslag op glazen door de vaatwasser

vaatwasser.png

Iedereen met een vaatwasser kent het probleem: doffe of witte aanslag op glazen. Hoe ontstaat dit?

En nog belangrijker: hoe kun je het genezen en voorkomen?

Kalkaanslag en glascorrosie

Witte aanslag kan door twee dingen komen: door kalkaanslag of door glascorrosie. Om erachter te komen wat de aanslag op je glaswerk veroorzaakt, kun je een druppel azijn op het glas uitwrijven. Bij kalkaanslag verdwijnt of verschuift de witte waas. Gebeurt er niets, dan gaat het om glascorrosie. Vaak ziet het eruit als een doffe of witte aanslag, maar je kunt ook gekleurde, regenboogachtige vlekken, strepen of krassen in het glas zien.

Kalkaanslag van glazen verwijderen

Kalkaanslag kun je eenvoudig in de vaatwasser verwijderen. Het enige wat je nodig hebt, zijn twee tabletten kunstgebitreiniger. Zet alle aangetaste glazen in de vaatwasser, legt de twee tabletten in het bestekmandje van je vaatwasser (er hoeft geen vaatwastablet bij) en draai een standaard vaatwasprogramma. Kalkaanslag kun je daarna voorkomen door voldoende zout te toe voegen als dat niet in de combi-tablet zit, en de vaatwasser op de waterhardheid in te stellen. Als dit niet helpt, kun je de waterhardheid hoger instellen.

Glascorrosie: niet te herstellen, wél te beperken

Als je glazen eenmaal zijn aangetast door glascorrosie, is dit helaas niet meer te herstellen. De regenboogachtige glans is soms nog wel weg te poetsen met een mengsel van water en zuiveringszout of tandpasta, maar die witte aanslag krijg je er nooit meer vanaf.

Glascorrosie is niet helemaal te voorkomen (zelfs vaatwasserbestendig glas zal na verloop van tijd sporen van glascorrosie vertonen), maar wel te beperken. Een slechte glaskwaliteit, extreem zacht water in de vaatwasser, hoge temperaturen en lange programma’s zijn namelijk allemaal bepalende factoren bij het ontstaan ervan.

5 maatregelen om glascorrosie te beperken

Vaatwasspecialisten adviseren daarom de volgende maatregelen:

  1. Stop geen kristal of kristalglas in de vaatwasser.
  2. Was je glaswerk niet op een hogere temperatuur dan nodig. Hogere temperaturen versnellen de chemische reactie tussen het glas, het afwasmiddel en het water.
  3. Draai geen langer programma dan nodig.
  4. Gebruik glansspoelmiddel, dit beschermt het glas tegen corrosie. Het zorgt ervoor dat het water makkelijk van je glazen stroomt (voor een vlekkeloos resultaat), neutraliseert zeepresten en voorkomt bovendien kalkaanslag.
  5. Meet de hardheid van het water. Te zacht water versnelt glascorrosie, hard water zorgt juist voor kalkaanslag. Er bestaan teststrips waarmee je de waterhardheid gemakkelijk kunt meten. Zo kun je de juiste waterontharding op je vaatwasser instellen om je glazen te beschermen tegen een lage pH.

Alles-in-één-vaatwastabletten

Met een alles-in-één-tablet hoef je geen glansspoelmiddel of zout toe te voegen. Maar als de vaat niet goed droog wordt of je last krijgt van strepen en kalkaanslag, dan kan het alsnog nodig zijn.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | Consumentenbond, Coolblue, Bosch
Foto | iStock

Ook interessant