Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Aha: zó redden vogels zich dus tijdens een storm

vogels-storm.jpg

Zodra het hard waait, blijven wij het liefst binnen. En als we dan tóch naar buiten gaan, dan verschuilen wij ons zo diep mogelijk in onze jas. Vogels hebben helaas deze luxe niet en moeten zich maar zelf zien te redden. Maar hoe doen ze dat toch?

Wij leggen het je hieronder uit.

Lekker schuilen

Volgens hoogleraar L. Michael Romero van de Tufts University zijn vogels hele slimme beestjes, die genoeg trucjes in huis hebben om harde windvlagen en flinke regenbuien te overleven. Juist omdat ze zo klein zijn, kunnen ze makkelijk ergens schuilen. Dit doen ze dan ook, bijvoorbeeld in heggen of aan de windstille kant van een boom. Zolang ze op hun schuilplek blijven, zitten ze veilig en hebben ze weinig last van de regen en wind.

Lees ook: waarom het netje om vetbollen gevaarlijk kan zijn voor vogels

Zesde zintuig

Daarnaast beschikken vogels over een zogeheten ‘zesde zintuig’. Ze voelen vooraf al dat er een storm op komst is, doordat de luchtdruk plotseling omlaag gaat. Vogels zien deze verandering in de luchtdruk als een waarschuwing om niet alleen een schuilplek te zoeken, maar ook om nog even flink te eten voordat de storm losbarst. Met een harde wind is het immers moeilijker om naar eten te zoeken. Daarom eten ze nog even hun buikje rond ter voorbereiding op de storm.

Goed beschermd tegen kou en regen

Tot slot is het ook belangrijk om je te realiseren dat vogels beter tegen kou en nattigheid kunnen. De buitenste vettige veren van hun donsjas schermen nattigheid en kou af en de donsveren daaronder zorgen voor een goede isolatie van dat kleine lijfje. Daarnaast hebben ze geen warm bloed in hun poten, waardoor ze ook geen warmte verliezen door het contact met de koude bodem. Als het tijdens een storm flink losbarst, kunnen vogels dan ook net wat meer hebben dan wij mensen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | Quest, Vogelbescherming
Beeld | iStock

Ook interessant