Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Wonen & Tuinieren

Zo krijg je die bruine aanslag uit je theepot

cup-of-tea-and-acacia-flowers.jpg

Theetijd! Alleen… die bruine aanslag in je theepot zorgt er bijna voor dat je al geen zin meer hebt om een lekker vers kopje thee te zetten. Daar is gelukkig wat aan te doen. Zo krijg je je theepot weer fris en schoon.

Bruine aanslag in je theepot: wel of niet schoonmaken?

De aanslag in de theepot of in theebekers wordt veroorzaakt door het looizuur tanine. Moet je die aanslag eigenlijk wel verwijderen? Daar zijn de meningen over verdeeld.  Want het stofje tanine, en dus ook de aanslag in de pot, zou juist smaak geven aan een kop thee. Omspoelen met heet water voor en na gebruik zou genoeg moeten zijn, zeggen aanhangers van deze mening. De aanslag is trouwens helemaal niet makkelijk te verwijderen. Voor wie toch liever thee drinkt uit een schone pot, hebben we onderstaande tips gevonden.

Vijf tips voor het schoonmaken van je theepot en bekers

Tip 1: waar zijn de citroenen?
Bruine aanslag in je theekopjes? Volgens flaironline kun je het best wat zout op een citroenschil doen en daar je mokken of kopjes mee boenen. Als je je theepot vrij van aanslag wilt krijgen, kun je ook een scheutje citroensap in de pot doen en die vullen met kokend water. Laat de theepot een nachtje staan en je poetst de aanslag er ’s ochtends met een afwasborstel zo af.

Tip 2: pak de bus met baking soda erbij
Een variant op de bovenstaande tip komt van Laura’s Bakery. Vul een theepot met kokend water, knijp een partje citroen uit boven het water, voeg de citroenschil en een flinke eetlepel baking soda toe. Na een nachtje weken kun je de pot de volgende dag (goed) afwassen met water. Met baking soda kun je trouwens nog veel meer andere handige dingen doen.

Tip 3: deze tabletten helpen
Heb je een kunststof thee- of koffiebeker, bijvoorbeeld om mee te nemen onderweg? Rosti Mepal, producent van kunststof  bekers en serviesgoed, adviseert een tablet Steradent of een vaatwastablet in warm water in de beker op te lossen en dit zo een dagje te laten staan. Eventueel herhalen als dat nodig is.

Tip 4: azijn lost alles op
Het blog Teadelie geeft als tip schoonmaakazijn te gebruiken en dat een nachtje te laten weken. Dit middel heb je vast al in huis, want schoonmaken met azijn is zo handig. Wat de schoonmaakazijn doet met de smaak van de thee die je daarna in je schone pot zet, wordt op dit blog helaas niet verteld.

Tip 5: gebruik een luierdoekje (ja, echt)
Een andere tip die we vonden op dit blog is zowel verrassend als handig, en daarom zeker het proberen waard: gebruik een vochtig luierdoekje om de binnenkant van de pot of mok schoon te boenen.

 

Meer handige artikelen over thee

Wittere tanden? Voeg dit toe aan je thee!

Honing in de thee? Eerst laten afkoelen

Natuurlijk slaapmiddel: zo maak je bananenthee

Zo gezond is gemberthee

Ook interessant